VIDEO Rajtárovho asistenta, ktorý sa pozrel Kaliňákovi na účty, čaká súd. Je to nezákonná pomsta. Vedieme boj o demokraciu Slovenska, tvrdia saskári

    0
    Filip Rybanič asistent poslanca Jozefa Rajtára (Autor: TASR)

    „Podľa právnej analýzy po podaní trestného oznámenia z dňa 9. 6. 2016 nebol zo strany vyšetrovateľa Policajného zboru produkovaný jediný zákonný a procesne použiteľný dôkaz, ktorý by trestnoprávny charakter oznámeného skutku potvrdzoval. Na základe takto zisteného skutkového stavu nie sú splnené podmienky na podanie obžaloby,“ uviedol Rajtár na margo súdenia jeho asistenta Rybaniča. Jeho vyjadrenie sa opiera o analýzu Rybaničovej právnej zástupkyne Evy Mišíkovej. „Spis je podľa právnej analýzy kompletne, úplne celý protizákonný. Napriek tomu bol prokurátorom posunutý na súd ako v banánovej republike,“ kritizoval Rajtár.

    Rajtár poukázal v súvislosti s obvinením Rybaniča na tri konkrétne príklady protizákonnosti. V prvom rade uviedol, že prokurátor vo svojom uznesení z 11. 7. 2016 vyhodnotil použitie kvalifikovanej skutkovej podstaty trestného činu iba na základe vlastnej úvahy. Po druhé, domová prehliadka bola podľa Rajtára vykonaná nezákonne, keďže už príkaz na jej vydanie je nezákonný. A po tretie, Rybaničovi boli podľa jeho poslaneckého šéfa nezákonne zhabané všetky záznamové zariadenia vrátane poslaneckého počítača samotného Rajtára.

    Ďalej tieto zariadenia mali byť predané na spracovanie človeku, ktorý podľa poslancových slov nemá oprávnenie na skúmanie softvéru, iba hardvéru. „Napriek tomu skúmal to, čo bolo nahraté na týchto zariadeniach, a celé to aj tak dopadlo. Počítače, telefóny, USB kľúče boli vrátené nefunkčné,“ ozrejmil. „Prípad bol vedený účelovo tak, že motiváciou bolo prenasledovať účelovo človeka, ktorý zjavne narušil mafiánsky systém vedenia štátu, pričom sa odhalilo prepojenie medzi Robertom Kaliňákom a Ladislavom Bašternákom, daňovým podvodníkom,“ doplnil opozičný poslanec.

    Je to osobná pomsta

    Podpredseda SaS Ľubomír Galko považuje vyšetrovanie za pomstu. „Je to osobná pomsta Roberta Kaliňáka a predsedu vlády Fica a zároveň je to výhražný odkaz všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí by chceli bojovať proti korupcii tým, že začnú od smrdiacej hlavy,“ odôvodnil, prečo sa rozhodli zverejniť informácie o pochybeniach orgánov činných v trestnom konaní ešte pred procesom.

    Podľa podpredsedu liberálov je absurdné a choré, že: „Robert Fico si hovie v luxusnom sídle postavenom z ukradnutých peňazí a zvrchu pozerá na svojich poddaných. Robert Kaliňák sa škerí v médiách aj na sociálnej sieti do kamery a nahráva stupídne videá. Ladislav Bašternák dodnes veselo chodí po slobode a jediný, kto je vystavený represáliám štátneho aparátu, je Filip Rybanič, mladý človek a symbol boja proti korupcii v tomto prípade.“

    Galko tiež vyzval občanov Slovenska, aby súdny proces s Rybaničom pozorne sledovali a stáli za ním. Podľa Galka tak budú stáť za každým slušným človekom bojujúcim proti korupcii. „Toto nie je len súboj o Filipa. Je to súboj o demokratický charakter vlasti,“ uviedol.  

    Rajtár tvrdí, že samotný Rybanič sa snaží k veci pristupovať čo najracionálnejšie, ale z pozície prenasledovaného má veľmi ťažké postavenie, keďže má proti sebe celý systém riadený Kaliňákom. Poslanec je pritom podľa vlastných slov so svojím asistentom stále v úzkom kontakte.

    Rybanič je obžalovaný zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového a telekomunikačného a daňového tajomstva. Jeho právna zástupkyňa žiadala súd, aby obžalobu odmietol a vrátil ju prokurátorovi. Podľa nej jej totiž predchádzalo porušenie práva na obhajobu jej klienta a ďalšie závažné chyby. Sudkyňa aj napriek tomu vytýčila pojednávanie. To sa začne vo štvrtok (3. 8.).

    Rybaniča zadržala Národná kriminálna agentúra vlani v júni. Ako zamestnanec Tatrabanky si mal pozrieť účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka, bývalého ministra dopravy Jána Počiatka a podnikateľov Ladislava Bašternáka a Mariána Kočnera. Tým poukázal na prepojenie Kaliňáka s Bašternákom, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. K činu sa na polícii priznal. Pre médiá však uviedol, že to bolo pod nátlakom.

    autor: TASR/df

    - Reklama -