VIDEO Puč spravil Erdogan. Turecko do EÚ nepatrí. Sulík zaťal do živého

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    Udalosti v krajine polmesiaca nabrali rýchly spád po neúspešnom pokuse o štátny prevrat, keď sa frakcia tureckej armády pokúsila získať kontrolu nad štátom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan reagoval na tieto skutočnosti tvrdo a vo svojej krajine začal masívne čistky, ktoré sa dotkli učiteľov, médií, sudcov, ale aj civilistov. Jeho konanie sledoval celý svet a náležite aj vyjadril obavy o demokraciu v krajine. Viac sme o tom písali TU.

    Na udalosti v krajine reagujú aj slovenskí liberáli. Strana Sloboda a solidarita na čele s predsedom Richardom Sulíkom deklarovala, že vidia zásadný rozdiel, ak je niekto nespokojný s vládou a dáva to najavo v rámci demokratických pravidiel alebo voči vláde pozdvihne zbraň a chce zmenu pomerov dosiahnuť násilím. „V dnešnom Turecku sa tento rozdiel stráca a krajina sa pred očami demokratického sveta mení na diktatúru,” vyjadril sa Sulík a apeloval: „Vyzývame vládu Slovenskej republiky ako predsedajúcu krajinu EÚ, aby tému Turecka zasadila do centra európskych diskusií. Je to otázka európskej bezpečnosti.“

    Islamistický puč á la Erdogan

    K tureckému puču sa europoslanec vyjadril aj vo videu, ktoré si zverejnil na sociálnej sieti. Príspevok uverejnil na svojom facebookovom konte so stručným popisom: TURECKO DO EÚ NEPATRÍ.

    Zdroj: Facebook/Richard Sulík

    Celý pokus o prevrat označil za chabo zorganizovaný. „Vylučujem, že o prípravách by prezident Erdogan nebol vedel,“ vyjadril sa. Podľa jeho názoru je oveľa pravdepodobnejšie, že o prípravách vedel a využil ich, aby mohol zorganizovať svoj vlastný puč. „Prezident Erdogan spravil v Turecku islamistický puč,“ tvrdí šéf liberálov a pripomína čistky, počas ktorých pozatvárali tisícky sudcov, prepustili desaťtisícky učiteľov či výrazne sa obmedzila sloboda pohybu.

    „Turecko je na ceste rovno do diktatúry a stalo sa neprijateľným partnerom pre Európsku úniu,“ hovorí bez servítky a verí, že „snahy o zavedenie trestu smrti v Turecku, otvorili oči aj posledným snílkom v Európskej únií“. Europoslanec nepovažuje Erdogana za použiteľného partnera pri zastavení prívalu migrantov, „naopak, bezvízový styk s Tureckom celú situáciu ešte viac zhorší“, domnieva sa.

    EÚ si musí pomôcť sama

    Sulík rovnako vyjadril názor, že Európska únia si musí pomôcť sama, a ako prvý krok uviedol dôslednú ochranu hraníc, bez spoliehania sa na Turecko. „Chcem dúfať, že po posledných udalostiach to začína európskym lídrom dochádzať,“ uzavrel.

    Zdroj: Facebook/Richard Sulík

    Sulíkovo video si pozrelo viac ako 48-tisíc ľudí, z čoho ďalších viac ako 400 ho zdieľalo. V diskusii pod liberálovým príspevkom sa viacerí komentujúci vyjadrili súhlasne s jeho názorom a postojom. Jedna diskutujúca píše: „Je to pravda, Turecko v tomto stave sem nepatrí, ale je to veľká tragédia pre túto krajinu, mám tam priateľov neislamistov, vzdelaných úžasných ľudí a toto ich položilo na kolená… Bojovali za slobodu, žili slobodu a teraz je to všetko v keli.“ Iný komentujúci tvrdí, že: „Jediný problém je, že islamizácia začala pred 20-30 rokmi, dnes je Nemecko plné Turkov (niekoľkých generácií) a niet tej sily, ktorá dokáže predpovedať, ako sa táto obrovská masa ľudí môže v blízkej či vzdialenej budúcnosti začať hlásiť o SVOJE práva v ICH krajine, alebo sa mýlim??? :),“ uzavrel.


    Zdroj: Facebook/Richard Sulík

    - Reklama -