VIDEO Približne 6 000 eur denne zinkasovala za dva roky Bžánova advokátska kancelária. Remišová prišla s informáciami o ďalších miliónových zmluvách

    0
    Opozícia zvoláva mimoriadnu schôdzu kvôli odmene pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána (Autor: ReproFoto: Facebook/OĽaNO)
    „Tieto odmeny sú škandál,“ zaznelo na spoločnej tlačovke opozičných lídrov. Pred novinárov predstúpili okrem poslankyne Remišovej aj predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, europoslanec Richard Sulík (SaS) aj poslanec Miroslav Beblavý, ktorý spolu s Jozefom Mihálom rozbieha novú stranu. 
     
    Na tlačovke zaznela tvrdá kritika voči odmene pre Bžánovu advokátsku kanceláriu. „Ak by sa pán minister Žiga opýtal svojho kolegu, ministra financií, vedel by, že štát zaplatil v porovnateľne vyhratom spore jednej z najlepších právnických firiem na svete tri milióny eur,“ povedala na úvod tlačovky Veronika Remišová (OĽaNO). 
     
    Poslankyňa pripomenula, že advokácia Radomíra Bžána za dva roky trvania sporu o Vodnú elektráreň Gabčíkovo, ktorý Slovensko vyhralo, zinkasovala takmer päť miliónov eur. „Keďže spor trval dva roky, tento pán zarobil od štátu za každý jeden deň viac ako 6 000 eur počas dvoch rokov,“ uviedla Remišová a vyzvala ministra životného prostredia, aby v tejto kauze nestál bokom, výrazne sa zapojil a znížil odmenu za právne služby. 

    Koľko je takýchto zmlúv?

    Podľa Veroniky Remišovej je v centrálnom registri zmlúv veľmi veľa takých, ktoré sú podobné tej s kanceláriou advokáta Bžána. Mimoriadnu schôdzu zvoláva opozícia napriek tomu, že exminister životného prostredia a súčasný šéf rezortu hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) už splnil časť jej požiadaviek. Vláda sa musí podľa Remišovej viac snažiť a odmenu pre právnika, ktorý Slovensku vyhral spor v hodnote viac ako 700 miliónov eur, ešte znížiť. 
     
    Ako sme písali TU, na znížení odmeny z vyše 70 miliónov na približne 17 miliónov sa už MH Manažment, bývalý Fond národného majetku, dohodol so Bžánom, údajne z jeho vlastnej iniciatívy, pretože sa mu nepáčil mediálny rozruch okolo jeho osoby a rodiny. Aj z koalície sa pritom ozýva, že odmena pre právnika by mala byť nižšia, a hovorí sa aj o vzniku stropu na odmeny za právnické služby pre štát.
     
    „Nikto nevie, koľko takých zmlúv s takýmito odmenami pre právnikov máme. Na mimoriadnej schôdzi chceme hovoriť aj o iných zmluvách a ja vám poviem jeden príklad za všetky. Pán Sólymos na ministerstve životného prostredia uzatvoril v auguste podobnú zmluvu s podielovou odmenou 10 %. Pred pár dňami ju potichu zrušil,“ uviedla Remišová. Dodala, že informácia o zrušení poskytovania právnych služieb touto kanceláriou bola uverejnená len včera v centrálnom registri zmlúv (CRZ). 
     
    Ide s najvyššou pravdepodobnosťou o túto zmluvu. Je to jediná dohoda o ukončení zmluvy o poskytovaní právnych služieb z 12. októbra, ktorá je v CRZ zverejnená pod sekciou ministerstva životného prostredia. Táto zmluva o poskytovaní právnych služieb je z 2. augusta tohto roka. Ukončená bola od dnešného dňa.
     
    To však nie je všetko, s čím Remišová prišla. „Navyše ten istý právnik (ako pri zrušenej zmluve) mal zastupovať ministerstvo aj podriadený štátny podnik, čiže odmenu by dostal dvakrát. Za spor na okresnom súde mohol od štátu dostať až tri milióny eur. Toto je ministerstvo životného prostredia. Včera potichu zrušená odmena,“ povedala poslankyňa. 
     
    „Tá druhá zmluva so štátnym podnikom na ministerstve životného prostredia je zrejme stále platná. Pre zaujímavosť, ide o súdny spor, v ktorom štát o milióny eur žaluje človek z kandidátky SNS v parlamentných voľbách,“ informovala Remišová.
     
    (Text pokračuje pod videom.)

    Poslankyňa hnutia OĽaNO prirovnala dianie okolo odmien pre advokátov zazmluvnených štátom k „chaosu s cenami energií“, ktorý nastal vo februári. „Na jej začiatku boli poslanci vládnej koalície, ktorí nezvládajú riadenie tohto štátu. Nemôžeme sa preto čudovať, keď z troch členov dozornej rady spoločnosti ministerstva hospodárstva firmu jedného z nich obvinila polícia z daňových podvodov a firmu druhej členky zasa polícia vyšetrovala kvôli podvodom s eurofondmi. Takýchto ľudí dáva vládna koalícia do vedenia štátnych firiem a do vedenia štátu a oni sú príčinou, prečo sa táto vládna koalícia potáca od jednej kauzy k druhej,“ zdôvodnila. 

    Po Remišovej sa k mimoriadnej schôdzi, ktorú chce opozícia k odmeňovaniu právnikov zazmluvnených štátom zvolať, vyjadril aj europoslanec a šéf liberálov Richard Sulík (SaS). „Často je opozícia obviňovaná, že každú chvíľu kvôli drobnosti ideme odvolávať ministrov. V skutočnosti je to tak, že je to jediným spôsobom, ako donútiť koalíciu prísť do rokovacej sály a vydiskutovať si problémy,“ myslí si Sulík.
     
    Europoslanec pripomenul, že opozícia tentoraz začala zvolaním mimoriadneho výboru, ale na ten podľa neho koaliční poslanci neprišli a neumožnili tým diskusiu na pôde mimoriadneho výboru. Ďalším krokom je preto podľa Sulíka mimoriadna schôdza. „Dnes podáme návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze a uvidíme, čo sa stane,“ povedal a vyzval koaličných poslancov, aby neblokovali mimoriadnu schôdzu. Ak nebude schválený program, nebude ani žiadna mimoriadna schôdza. 
     
    „Ak zablokujú túto mimoriadnu schôdzu, čo nám iné zostane, ako ísť odvolávať ministra?“ kladie si Sulík rečnícku otázku. 
     
    V súvislosti s odmenou pre kanceláriu Radomíra Bžána súhlasil europoslanec s Remišovou a pripomenul, že právnik už dostal 4,9 milióna eur za dva roky trvajúce zastupovanie Slovenska v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo dovedené do úspešného konca. 
     
    „Už dostal kráľovskú odmenu za prácu, ktorú urobil, za to, že bol úspešný. Pričom takáto odmena sa dáva prípadom, ktoré vopred vôbec nie sú jasne vyhraté, kde je otázne, či vyhráme alebo prehráme. V súvislosti s týmto prípadom bolo vysoko pravdepodobné, že takýto spor vyhráme. Pán doktor Bžán jednoducho nemá nárok na ďalšie peniaze, okrem tých 5 miliónov eur, ktoré už dostal,“ myslí si Sulík. 

    Odkaz Robertovi Ficovi

    Boris Kollár (Sme rodina) sa nechcel opakovať po svojich predrečníkoch, a tak pristúpil k odkazu pre predsedu vlády: „Robert Fico, podľa posledných prieskumov verejnej mienky by ste už nezložili vládu. Rozprávate, že vaša zlodejská vláda nemá alternatívu? Tak sa pozrite tu za mňa, akú alternatívu má, a táto alternatíva nebude fungovať tak ako vy, ako ten štandardný politik, ktorý kradne, klame a podvádza. Dobre sa pozerajte, my sa vieme dohodnúť a vieme proti vám bojovať,“ povedal v krátkosti Kollár. 
     
    Zvolanie mimoriadnej schôdze podporil v tomto prípade aj poslanec Miroslav Beblavý, ktorý si myslí, že odvolávať ministrov za každú cenu nie je správne, ale súhlasí so Sulíkom v tom, že ak vláda blokuje iné formy riešenia problémov a vykonávania parlamentnej kontroly, tak nedáva opozícii inú možnosť. 
     
    „Ako povedal kolega Sulík, vládna koalícia zablokovala mimoriadny výbor a ak zablokuje aj mimoriadnu schôdzu, tak opäť nebudeme mať inú možnosť než odvolávanie ministra a vracať sa k tomu, čo nikto z nás nepovažuje za najvhodnejšie riešenie, ale niekedy jediné možné. Preto sa aj ja chcem pripojiť k výzve vládnej koalícii, aby umožnila túto schôdzu, pretože diskutovať o 17 miliónoch eur a hlavne o systémovom škandále, je presne niečo, na čo je plénum parlamentu určené,“ doplnil Beblavý. 

    Bžán a Smer

    V závere piatkovej tlačovky poslankyňa Remišová pripomenula, že ministerstvá platia milióny eur za poradenské a právne služby, aj keď viaceré majú svoje vlastné právne oddelenia. „My sme hovorili už na začiatku (čo urobil advokát Bžán), že toto nie je spôsob, že právoplatne uzavriem nejakú veľmi nevýhodnú zmluvu a potom sa idem dohadovať ako na trhu, či by mi niekto nedal náhodou nejakú zmluvu. Čo je toto za právny štát? A z toho vyplýva, že JUDr. Bžán má pravdepodobne veľmi blízko k niektorým predstaviteľom strany Smer, pretože si neviem predstaviť takéto postupy za normálnych okolností, že právoplatne uzavriem zmluvu a potom sa idem dohadovať, či mi náhodou nedá nejakú zľavu,“ povedala členka hnutia OĽaNO.
     
    O druhom spomínanom spore na ministerstve životného prostredia Remišová uviedla, že ide o žalobu zo strany bývalého člena volebnej kandidátky SNS. „Sú to dokonca dva spory. Jeden je so Slovenským vodohospodárskym podnikom a druhý je so štátom a predpokladám, že za tú istú prácu si ten právnik zoberie odmenu dvakrát. Podielová zmluva bola zrušená, ale bola uzatvorená len v auguste,“ uviedla Remišová s tým, že dúfa aj v rušenie ďalších takýchto zmlúv, ale chce, aby to bolo na základe systémového auditu.
    - Reklama -