VIDEO Poriadna nakladačka. Najväčší euroskeptik Farage po brexite nešetril europoslancov. Nikdy ste nemali skutočnú prácu. Tým sa to ani trochu nepáčilo

    0
    Nigel Farage (Autor: Reprofoto: SkyNews)

    „Nie je to vtipné? Keď som sem prišiel pred 17 rokmi a povedal som, že chcem viesť kampaň za odchod Británie z Európskej únie, všetci ste sa mi smiali… teraz sa už nesmejete, že? Dôvod, prečo ste takí nahnevaní, ste takí naštvaní, je jasný,“ povedal Farage za bučania europoslancov, ktorí naňho celý čas pokrikovali. Ten im však nič nedaroval. „Vy ako politický projekt ste v sebaklame. Ste v sebaklame pri tom, keď vaša mena zlyháva. Len sa pozrite na Stredomorie! Pokiaľ ide o politiku, ktorú ste nadiktovali Grécku a Stredomoriu, vaša práca bola veľmi dobrá',“ povedal.

    Farage pritom neváhal spomenúť aj vítaciu politiku Angely Merkelovej a jej dôsledky. „Ste v sebaklame pri výzve pani Merkelovej, aby čo najviac ľudí prešlo cez Stredozemné more – čo viedlo k obrovským rozporom medzi krajinami a vo vnútri krajín,“ konštatoval.

    Británia nebude posledná krajina, ktorá vystúpi

    Farage sa ďalej pustil do Únie aj v inom smere. Vyjadril názor, že elity tajnostkársky a klamlivo vytvorili politickú úniu napriek želaniam občanov. Pripomenul pritom referendá vo Francúzsku a Holandsku v roku 2005, keď oba národy odhlasovali odmietnutie európskej ústavy. Európska únia však tieto prejavy demokratickej vôle ignorovala a následne schválila upravenú verziu ústavy pod názvom Lisabonská zmluva.

    „Čo sa stalo vo štvrtok (brexit, pozn. redakcie), bolo pozoruhodným, seizmickým výsledkom. Nielen pre Britov, ale aj pre európsku politiku, ale možno aj pre globálnu politiku,“ povedal Farage s tým, že brexit bol zásluhou bežných ľudí, ktorí boli roky utlačovaní, ich kvalita života upadala a ktorí si jednoducho povedali: „Chceme späť svoju krajinu.“ Británia dala podľa názoru Faragea nádej demokratom na celom európskom kontinente. „Dnes ráno vyrieknem jednu predpoveď. Spojené kráľovstvo nebude posledným členským štátom, ktorý opustí Európsku úniu!“ konštatoval.

    Nikto z vás tu nikdy v živote nerobil skutočnú prácu

    Farage ďalej vyzval na čo najskorší odchod Británie z EÚ a rozumnú dohodu nového spôsobu spolunažívania medzi EÚ a Britániou. Vzápätí však zdvihol všetkých prítomných zo stoličky. „Viem, že v podstate nikto z vás tu nikdy v živote nerobil skutočnú prácu, alebo pracoval v biznise, alebo v obchode, alebo vytvoril pracovné miesto,“ povedal Farage a bučanie europoslancov, ktoré sprevádzalo celé jeho vystúpenie, nabralo na obrátkach. To už musel vstúpiť do rozpravy predseda europarlamentu Martin Schulz, ktorý prítomných vyzval, aby boli demokratmi, rešpektovali slobodu slova a nechali Faragea dohovoriť.

    Stále ešte europoslanec Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva ďalej pokračoval vo svojej výzve, aby EÚ a Veľká Británia dosiahli rozumnú, vzájomne prospešnú dohodu, ktorá zachová výdobytky spoločného trhu. Vyjadril však jednoznačný názor na situáciu, keby sa jeho víziu nepodarilo dosiahnuť: „Dokonca aj žiadna dohoda je pre Spojené kráľovstvo lepšia ako súčasná mizerná dohoda, ktorú máme.“

    Čo tu vôbec robíte?

    Farageova prítomnosť v europarlamente zdvihla zo stoličky aj „európskeho prezidenta“ Jeana-Clauda Junckera, ktorý v rozprave proti britskému politikovi vystúpil mimoriadne tvrdo. „Toto je poslednýkrát, čo tu tlieskate,“ odkázal zástancom brexitu. „Som prekvapený, že ste tu… Presadzovali ste odchod, britskí voliči hlasovali za odchod. Čo tu vôbec robíte?“ vybehol pred zapnutými kamerami na Faragea, ktorý je stále poslancom v Bruseli. 

    - Reklama -