VIDEO Poradca Trumpa hovoril o vzťahoch Západu, Ruska a Číny. Stojí to za to

    0
    Ilustračná fotografia: Americké vlajky (Autor: TASR)

    Carter Page bol minulý rok jedným z najmladších poradcov v tom čase prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Page je expert na energetiku a ekonomický rozvoj; svoju pozornosť venuje prevažne krajinám bývalého Sovietskeho zväzu a socialistického bloku vo východnej Európe.

    Page žil tri roky v Moskve, kde pracoval pre spoločnosť Merrill Lynch. Bol členom poradného tímu energetického giganta Gazprom, a tak má v Rusku má veľa kontaktov.

    „Dnes s vami hovorím ako súkromná osoba, čo znamená, že moje názory nemusia presne korešpondovať s názormi iných osôb, s ktorými teraz spolupracujem,“ uviedol Page na úvod.

    Carter Page sa vo svojej prednáške zameral na partikulárne formy vlády vo veľkých krajinách, ako sú Spojené štáty, Rusko a Čína. Konkrétne hovoril o ich rozdielnych praktikách v otázke centralizácie moci.

    „Spojené štáty a Európska únia často kritizujú Rusko a bývalé štáty Sovietskeho zväzu v strednej Ázii za to, že pokračujú v používaní zastaraných praktík. Pritom je to Washington a niektoré európske hlavné mestá, ktoré znemožňujú týmto oblastiam, aby sa riadne rozvíjali,“ poznamenal Page.

    Energetický expert potom odbočil od témy a začal hovoriť o hnutí „Occupy Wall Street“, ktoré sa v roku 2012 začalo šíriť od New Yorku po celom západnom svete a vyjadrovalo nesúhlas aktivistov a obyčajných ľudí zapojených do protestu s praktikami finančných elít.

    Carter Page sa potom vrátil k režimom v Rusku a Číne, ktoré podľa neho väčšina západných akademikov vníma negatívne. „Tieto režimy sú opisované ako násilné, predátorské a zastarané,“ podotkol.

    Carter Page spomenul známy „Dlhý telegram“, ktorý krátko po druhej svetovej vojne poslal do Washingtonu americký diplomat George F. Kennan a v ktorom argumentoval, že pohľad Moskvy na svetové dianie je fundamentálne ovplyvnený jej „hlbokými obavami o vlastné bezpečie“.

    „Za ostatné roky sa pozícia Moskvy určite v mnohom zmenila, ale pozícia Západu voči Rusku sa nezmenila ani trochu. Nie je preto prekvapením, že Moskva sa, pozorujúc akcie Washingtonu, skutočne obáva o bezpečnosť Ruska.“

    Page verí, že takýto prístup je chybný a že obe krajiny môžu profitovať zo vzájomnej spolupráce. V tejto súvislosti spomenul slová čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý uviedol, že „bez vzájomnej dôvery nemôže fungovať žiadna spolupráca“.

    „Zatiaľ čo Washington v ostatných rokoch jasne dokázal svoje odhodlanie iniciovať zmenu režimov v mnohých krajinách v postsovietskom priestore, Peking ukázal svoju toleranciu. Čína sa vo všeobecnosti sústredí skôr na ekonomickú spoluprácu, konkrétne v oblasti investícií. Západ však namiesto konštruktívnej spolupráce iba poukazuje na nedostatky režimov v krajinách v postsovietskom priestore,“ uviedol Page.

    Prístup Spojených štátov a Európskej únie ku krajinám nachádzajúcim sa v strednej Ázii podľa experta len prispieva k tomu, že sa tieto štáty čím ďalej, tým viac ekonomicky a aj politicky približujú k Rusku a Číne.

    Niekdajší poradca Donalda Trumpa verí, že blízky kontakt s Ruskom po rozpade Sovietskeho zväzu štáty v strednej Ázii ovplyvnil pozitívne. „Úzka forma spolupráce medzi kazašským a ruským ropným priemyslom je prospešná pre obe strany,“ dodal.

    Page je dnes v hľadáčiku amerických tajných služieb

    V pondelok Carter Page uviedol, že ho Výbor pre spravodajskú činnosť Senátu USA písomne požiadal, aby uchovával všetky informácie spojené s jeho kontaktmi v Rusku za rok 2016.

    „Píšem s úmyslom vám oznámiť, že som obdržal váš list a som ochotný podeliť sa o akúkoľvek informáciu, ktorá môže výboru pomôcť. Rovnako urobím všetko preto, aby všetky informácie týkajúce sa mojich aktivít v Rusku z minulého roka zostali bezpečne uchované,“ cituje odpoveď Paga server Business Insider.

    Page sa ocitol v centre pozornosti minulý týždeň, keď vyšlo najavo, že sa mal stretnúť s ruským veľvyslancom v Spojených štátoch Sergeyom Kislyakom.

    - Reklama -