VIDEO Poľský experiment: Posadili utečencov zoči-voči Európanom. Štyri minúty, ktoré ich totálne zmenili

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: repro foto Youtube/Amnesty International)

    Strach z neznámeho a kritika niekoho, koho ani nepoznáme. Množstvo ľudí sa pre migračný pretlak v Európe pozerá na nových príchodzích skôr v negatívnom svetle a prechováva voči nim silnú antipatiu. Krátkometrážna snímka z dielne poľskej neziskovky má poukázať na fakt, že na obidvoch stranách barikády sa nachádzajú ľudia s príbehom.

    Zoči-voči

    Amnesty International Poland prišlo s emotívnym videom postaveným na invenčnej forme spracovania vychádzajúcej zo psychologickej teórie/tézy z roku 1997. Jej autorom je psychológ Arthur Aron, ktorý tvrdil, že niekoľkominútový nepretržitý očný kontakt zvyšuje medzi jedincami intimitu a určitým spôsobom ich zväzuje. Aron vyučuje psychológiu na Štátnej newyorskej univerzite Stony Brook a preslávil sa najmä svojou štúdiou intimity, vzťahov a „sebarozpínacieho“ modelu motivácie v uzavretých vzťahoch.

    Poľská organizácia spolu s reklamnou agentúrou DDB&Tribal využila Aronov model v krátkom videu zasadenom do problematiky migračnej krízy. Oproti utečencom zo Somálska a Sýrie posadili Európanov z Belgicka, Talianska, Nemecka, Poľska či Veľkej Británie. Potom, ako si odkryli z tváre dlaň, museli jeden na druhého hľadieť približne štyri minúty.

    Bez hraníc

    „Rozhodli sme sa urobiť jednoduchý pokus, v ktorom sme oproti sebe posadili utečencov a Európanov a nechali sme, aby jeden na druhého hľadeli. Tieto ľudské stretnutia sme zaznamenali a samotný film hovorí sám za seba. Títo ľudia pochádzajú z rôznych kontinentov a nikdy sa predtým nevideli, no odchádzali preč v určitom prepojení,“ prezradila na adresu snímky jej režisérka Draginja Nadazdinová.

    Režisérka poznamenala, že v čase, keď svet postihol nejeden konflikt, je fajn sa pozrieť na problematiku z perspektívy inej osoby. „Často sa stáva, že utrpenie ľudí sa stratí v novinových titulkoch a číslach. Sú ako my, majú rodiny priateľov, svoje vlastné príbehy, sny, ciele. Čo keby sme sa na chvíľu zastavili a pozreli sa na nich a zistili, kým sú v skutočnosti,“ prezradila autorka. Podľa nej by si mali ľudia a hlavne vlády uvedomiť jeden fakt: „Hranice existujú medzi krajinami, nie medzi ľuďmi.“

    Videoexperiment je z dielne neziskovky Amnesty International Poland. Zdroj: YouTube/Amnesty Poland

    Symbolika studenej vojny

    Neznáme dvojice si dali „rande“ v starom sklade v Berlíne. Ten je v určitom smere symbolický, lebo pochádza z čias studenej vojny a bol známy najmä pod názvom Checkpoint Charlie. Utečenci účinkujúci vo videu sú v Európe menej ako rok.

    „Natáčali sme v Berlíne, ktorý je určitým symbolom rozdelenia. V tomto zmysle je dôležité dať ľuďom čas na spoznanie jeden druhého,“ poznamenala Hanna Wasko, jedna z organizátorov kampane. „Taký je život, niekedy pekný a niekedy zase nie,“ hovorí jeden z utečencov vo videu.

    - Reklama -