VIDEO Osudy migrantov, hendikepovaných a menšín majú učiť kriticky myslieť nielen žiakov. Neziskovka na to vytvorila „živú knižnicu“ plnú videí o inakosti

    0
    Festival Pohoda (Autor: TASR)
    Deti často automaticky preberajú stereotypy, ktoré vidia v spoločnosti alebo v rodine, a správanie sa k hendikepovaným alebo ľuďom inej národnosti či farby pleti nie je výnimkou. Nezisková organizácia Eduma (Od emócií k poznaniu) chce prispieť k tomu, aby nielen deti, ale aj dospelí uvažovali, skôr ako niekoho označia za niečo, čím vôbec nemusí byť. 
     
    Autori projektu Online živá knižnica veria, že „cez príbehy ľudí na videu (živých kníh) vieme zoznámiť širokú verejnosť s inakosťou okolo nás a podnietiť ich zamyslieť sa, vytvoriť si vlastný názor, a najmä kriticky myslieť“.
     
    V praxi malo možnosť tento typ výchovy ku kritickému mysleniu vyskúšať už viacero tried a škôl. Z jednej bratislavskej priniesla krátku reportáž stránka Ciernalabut.sk. V nej píše aj o tom, ako už medzi deťmi vznikajú predsudky. Žiaci počas hodiny napríklad opisujú fotku a označia muža ležiaceho na lavičke v parku automaticky za „bezdomovca“ alebo „Róma“ bez toho, aby sa zamysleli, či nemôže byť len chorý. 
     
    Na vyučovacej hodine spojenej s premietaním z Online živej knižnice sa lektorka detí pýta napríklad aj na zoznam piatich vecí, ktoré by si vzali so sebou, keby vypukla vojna, aby im priblížila situáciu utečencov. 
     
    Nasleduje sedem minút videa, v ktorom mladá Sára z Iránu rozpráva, aké to bolo prísť na Slovensko. Nevedela po slovensky a má tmavšiu farbu pleti, takže ju deti v škole šikanovali. Po krátkom príbehu sa majú deti zamyslieť a poslať Sáre odkaz vo forme krátkej básničky. Portál Ciernalabut.sk vybral dve. Jednu z nich si môžete prečítať: 
     
    Pekná si, tmavšia si,
    si ako kvet a vždy budeš.
    Nemusíš sa báť,
    pekný život budeš mať.
    Príď, Sára, medzi nás,
    nemusíš sa nikdy báť.
     
    Takéto vzdelávanie detí na druhom stupni základných škôl by malo predísť tomu, aby deti preberali stereotypné správanie sa voči menšinám a znevýhodneným ľuďom. Nechýbajú preto ani videá v posunkovej reči. Ako sme spomínali, nejde iba o deti. Živé knihy na portáli neziskovky Eduma môžu využiť aj spoločnosti na vzdelávanie dospelých zamestnancov. 
     
    „Projekt sa zameriava najmä na školy či firmy, ktoré získajú okrem prístupu k videám aj metodiku na prácu s videom, či už so žiakmi, alebo na rozvoj zamestnancov vo firme s internými trénermi,“ píše sa na stránke portálu Online živá knižnica. 

    Nič nie je zadarmo, ani neziskovka

    Naučiť sa kriticky myslieť pomocou „živých kníh“ však nie je na stránke neziskovky Eduma tak úplne zadarmo. Najrôznejšie príbehy o menšinovom obyvateľstve, hendikepovaných, migrantoch, ale aj o dobrovoľníkoch, ktorí im pomáhajú, si môžete pozrieť, len ak sa prihlásite a zaplatíte si predplatné. 
     
    Záznamy sa pritom delia na 9 kategórií, a to na život s hendikepom, migranti a azylanti, ľudia a národnosti, adopcie, videá v posunkovom jazyku, vzdelávanie, dobrovoľníci, videá v cudzom jazyku, život s chorobou. 
     
    Môžete síce využiť mesačnú skúšobnú verziu, ktorá je zadarmo, ale háčik je v tom, že obsahuje len vybrané videá a ani po vyplnení prihlasovacieho formulára sa k videám nedostanete hneď. Na mail vám príde iba upozornenie, že musíte čakať na ďalší mail, ktorý vám na mesiac sprístupní okresanú databázu živej knižnice.
     
    Ak ste súkromná osoba a máte záujem sledovať len jednu z deviatich tém, do ktorých sú videá na stránke kategorizované, tak vás to mesačne bude stáť 5 eur. Za každú tému navyše zaplatíte 2 eurá. 
     
    Prístup k videám pre pedagógov stojí 60 eur na rok. Pre celú školu je to 300 eur ročne pre maximálne 10 učiteľov, ktorí za tú cenu dostanú videá s metodikami a ukážkovú hodinu. 
     
    Pre firmy, ktoré by mali záujem vzdelávať takýmto spôsobom svojich zamestnancov ku kritickému mysleniu, je predplatné na portáli Online živá knižnica najdrahšie. Za jedného zamestnanca stojí prístup 150 eur ročne a balíček pre troch vyjde na 300 eur za rok. Rovnako ako v prípade učiteľov aj v tomto prípade dostanú predplatitelia metodické pokyny aj konzultácie. 
     
    Príbehy „živých kníh“ sa premietajú pravidelne aj na festivaloch Pohoda a Amnesty International organizuje takzvané živé knižnice pre žiakov základných škôl už od roku 2008. Živé knihy sa dajú nájsť aj zadarmo na internete, napríklad na portáli YouTube. 
     
     
    - Reklama -