VIDEO Ostrá prestrelka Fica a Sulíka o jadre EÚ. Je ako Mečiar a Kotleba, povedal premiér. Nech nie je zbabelý a príde ako chlap, vyzýva šéf liberálov

    0
    Richard Sulík a Robert Fico (Autor: SITA)

    Najsilnejšia opozičná strana SaS si dala urobiť prieskum agentúrou Polis Slovakia, v ktorom chcela zistiť, či Slováci súhlasia s Ficovou myšlienkou o jadre Európskej únie. V prieskume sa na začiatku septembra na vzorke 1 027 respondentov pýtali, či by ľudia súhlasili so vstupom Slovenska do jadra EÚ, ak by to bolo podmienené prijímaním migrantov, posielaním peňazí do Grécka, záchranou zahraničných bánk alebo zvyšovaním daní. Informuje o tom portál webnoviny.sk.

    Premiér Robert Fico hovorí, že by sa Slovensko malo snažiť byť v jadre EÚ, a prvá otázka znela, či súhlasíte s výrokom, že Slovensko musí byť súčasťou takzvaného jadra EÚ, aj keby to znamenalo zvyšovanie daní na dorovnanie sa západoeurópskym štátom.

    Väčšina respondentov (52,4 percenta) odpovedala, že nechce byť v jadre EÚ, pričom 15,6 percenta z nich si zvolilo odpoveď skôr nie ako áno a 36,8 percenta hovorí rozhodne nie. 

    V druhej otázke sa SaS pýtala, či by boli Slováci za členstvo v jadre EÚ, ak by to bolo podmienené platením ďalších peňazí do Grécka. S týmto výrokom nesúhlasí 68,4 percenta opýtaných, pričom 17,5 percenta uviedlo možnosť skôr nie ako áno a 50,9 percenta uviedlo rozhodne nie. S výrokom súhlasí 14,6 percenta respondentov. Rozhodne áno pritom povedalo 4,8 percenta a možnosť skôr áno ako nie si vybralo 9,8 percenta opýtaných. Odpovedať nevedelo 17 percent účastníkov prieskumu.

    Ďalšia otázka znela: „Súhlasíte s výrokom, že Slovensko musí byť súčasťou spomínaného jadra EÚ, aj keby to znamenalo súhlas s prerozdeľovacími kvótami na utečencov?“ V tomto prípade 65,3 percenta opýtaných tvrdí, že nie. Odpoveď áno zvolilo 17,8 percenta oslovených agentúrou, pričom odpovedať nevedelo 16,9  percenta respondentov.

    Posledná otázka znela, či opýtaní súhlasia s výrokom, že Slovensko musí byť súčasťou spomínaného jadra EÚ, aj keby to znamenalo súhlas s ručením za vklady problémových západoeurópskych bánk. Kladne odpovedalo iba 10,2 percenta účastníkov, 47,7 percenta nesúhlasilo a 29,4 percenta nevedelo odpovedať.

    Sulík je ako Mečiar a Kotleba, reaguje ostro Fico

    Prieskum opozičnej strany SaS nenechal chladným ani premiéra Roberta Fica. Ten vo svojom videu na sociálnej sieti Facebook prirovnal Richarda Sulíka k Vladimírovi Mečiarovi a Marianovi Kotlebovi. Sloboda a Solidarita chce podľa neho „svojím hrubo manipulatívnym prieskumom vyvolať u Slovákov protieurópske nálady“.

    „Sulík a jeho garnitúra ukázali, čo by s touto krajinou robili, keby mali možnosť ju riadiť. Spomeňte si na rok 1997, keď pán Mečiar a jeho garnitúra zorganizovali referendum o vstupe do NATO. Keďže však vtedajšie HZDS nechcelo do NATO vstúpiť, postavili otázku typu, či chceme ísť do NATO aj napriek tomu, že tu budú jadrové zbrane a cudzie vojenské základne. Samozrejme, ani jadrové zbrane a ani cudzie vojenské základne na Slovensku nie sú,“ začal svoje prirovnanie Sulíka k Mečiarovi Fico.

    Predseda liberálov podľa premiéra manipuluje s verejnou mienkou a pokladá sugestívne otázky. „Je to na smiech, ak urobíte prieskum verejnej mienky a spýtate sa ľudí – ste za to, aby Slovensko bolo v jadre, aj za cenu, že budeme mať rovnako vysoké dane, ako majú západné krajiny, a budeme sem musieť navoziť migrantov? Nalejme si čisté víno. Jadro Európskej únie nikdy nebolo spájané so žiadnymi povinnosťami, pokiaľ ide o navážanie migrantov, a ani nikdy nebude spájané s rovnakými daňami,“ povedal Fico s tým, že jadro je o tom, či bude Slovensko s tými najsilnejšími krajinami alebo či budeme na periférii sa prizerať, ako idú iné krajiny skokom dopredu.

    „Opäť sa preukázalo, čoho je schopný pán Sulík, a bude túto krajinu ťahať do pekla. Sulík to dal, pokiaľ ide o prieskum verejnej mienky, presne na Mečiara. Čo je však najsmutnejšie, tak sa dnes podobá pánovi Kotlebovi a jeho názorom,“ uzavrel predseda vlády Fico.

    Sugestívne otázky. Nerobíme zahraničnú politiku na základe prieskumov

    K prieskumu liberálov sa vyjadrila aj ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka koaličnej strany Most-Híd Lucia Žitňanská, ktorá odmietla robiť zahraničnú politiku na základe prieskumov verejnej mienky so sugestívnymi otázkami. „V strane Most-Híd nerobíme zahraničnú politiku na základe prieskumov verejnej mienky. A už vôbec nie prieskumov so sugestívnymi otázkami a vopred jasnými odpoveďami,“ uviedla Žitňanská na Facebooku s tým, že v strane si uvedomujú, že prežitie malých štátov v geopoliticky komplikovanom regióne, navyše v turbulentných časoch, ktoré Európu čakajú, bude závisieť od ich spojenectiev a inštitucionálnych väzieb.

    „V strane Most-Híd sme ale presvedčení, že Slovensko sa má uchádzať o miesto pri rokovacom stole, pri ktorom sa bude nové jadro EÚ tvoriť, a má sa usilovať o to, aby bolo jeho súčasťou,“ uzavrela ministerka.

    Nech Fico prestane posielať odkazy. Je to zbabelé, odkazuje Sulík

    Predseda SaS Richard Sulík sa však dnes voči tvrdeniam Fica ohradil a odmietol, že by položené otázky boli sugestívne. Takýto prieskum si dala strana SaS vypracovať na margo prieskumu, ktorý robila rovnaká agentúra Polis pred tromi mesiacmi, kde však zaznela otázka, či by Slovensko malo smerovať do jadra EÚ, pretože Saska považovala takto položenú otázku za neúplnú. Zároveň Sulík zdôraznil, že otázky pre svoj prieskum konzultoval aj so šéfom agentúry Jánom Baránkom.

    „Postoj Roberta Fica s tým, ako celé mesiace traumatizuje krajinu s nejakým jadrom, o ktorom dodnes nič nevieme, považujem za škodlivý. Slepo sa niekam hrnúť svedčí o výraznom nedostatku jeho sebavedomia. Chce byť možno za pekného pred Merkelovou a Macronom, ale záujmy Slovenska nie sú na jeho prvom mieste. Jadro jednoducho neexistuje. Je to ako UFO alebo yeti,“ tvrdí Sulík s tým, že Fico by nemal zavádzať verejnosť, keďže nič o tom nevieme, pričom oni ako jediná strana predložili ucelený návrh reformy EÚ.

    Sulík taktiež opäť vyzval premiéra na televíznu debatu, kde by diskutovali o danej téme, aby si nemuseli posielať iba odkazy. „Nech prestane Fico posielať odkazy cez videá z bezpečia úradu vlády, to je zbabelé. Nech príde ako chlap a obháji si svoju pozíciu,“ dodal europoslanec.

    Premiér spolu s ministerkou spravodlivosti vytkli šéfovi liberálov hlavne sugestívne otázky, ktoré boli v prieskume položené. Ten to však odmieta. „S pánom Baránekom som konzultoval svoje otázky. Vôbec ich nepovažujem za sugestívne. Sú korektné a úplné. Ja som nebol s Mečiarom v koalícii, bol to Fico, ktorý pôjde aj s Kotlebom do koalície. Robert Fico nemá názor, nemá zásady. Jediným jeho cieľom je držať sa pri moci,“ odmietol kritiku premiéra Sulík.

    Ficove výhrady voči sugestívnym otázkam v prieskume odmieta aj riaditeľ agentúry Polis Ján Baránek, ktorý aj konzultoval dané otázky so Sulíkom. „Tu iná možnosť ani nie je, ako pýtať sa tak, ako sme to urobili. Keď chcete zistiť, ako by sa ľudia zachovali za istých okolností, tak jednoducho im to musíte povedať. Kritiku Fica odmietam,“ povedal Baránek.

    - Reklama -