VIDEO Oslavy narodenín Adolfa Hitlera a hajlovanie. V tejto krajine by ste to nečakali

    0
    Adolf Hitler opúšťa väznicu v Landsbergu (Autor: SITA)

    Obdivovatelia Adolfa Hitlera majú v Európe, a vôbec celom západnom svete ťažký život a ak dávajú svoj obdiv k niekdajšiemu vodcovi najavo, môžu mať problémy so zákonom. Ako však ukazuje reportáž britskej televízie Sky News, ktorá koluje už nejaký čas po internete, v Mongolsku je úplne normálne verejne oslavovať Hitlerove narodeniny a ešte sa pri tom obliecť do čiernej uniformy s vyšitými symbolmi nacistického Nemecka.

    Reportáž bola natočená vlani 20. apríla, keď si mongolskí neonacisti pripomínali 127. narodeniny svojho idola. Dokumentarista Ross Kemp sa vybral do hlavného mesta Ulanbátar a pripojil sa k organizátorom mohutných osláv, ktoré svojou bizarnosťou pôsobia až neskutočne. V Európe a konkrétne v Nemecku by všetci nadšení fanúšikovia Hitlera a tretej ríše okamžite skončili na najbližšej policajnej stanici.

    Jeden z mongolských nacistov na kameru priznáva, že dátum narodenia Adolfa Hitlera, teda 20. apríl, znamená pre mongolských neonacistov sviatok. Desiatky Mongolov sa v tento deň pravidelne zhromažďujú v centre mesta a usporadúvajú na uctenie pamiatky jedného z najväčších masových vrahov 20. storočia spoločnú jazdu. Z okienka každého automobilu veje čierna zástava, na ktorej nechýba biely hákový kríž v červenom kruhu.

    Po uliciach sa prechádzajú Mongoli oblečení do esesáckych uniforiem a zdravia sa vztýčenou pravicou. Ani takáto očividná propagácia hajlovania vôbec nikoho neprekvapuje. Akoby išlo o bežný pozdrav, ktorým sa bežne zdravia ľudia na celom svete. V jednej chvíli síce k sprievodu áut aj peších prichádza policajné vozidlo, ale policajti nemajú s jazdou po jednej z najrušnejších tepien hlavného mesta Mongolska vôbec žiadny problém.

    Mongolskí neonacisti sa však nezúčastňujú len na oslavných pochodoch pri príležitosti vodcových narodenín. Z času na čas sa nechávajú svojou rolou uniesť a v takom prípade je potom lepšie vziať nohy na plecia. Ich terčom sa zvyčajne stávajú turisti z nenávidenej Číny. O jednom z takýchto incidentov informoval v apríli 2015 internetový server Shanghaiist.com. Skupina mongolských neonacistov vtedy brutálne napadla čínskeho turistu. Pár rokov predtým došlo k podobnému incidentu. Preto sa dá očakávať, že mongolskí neonacisti sa nebudú držať na uzde ani tento rok. Dvadsiaty apríl sa blíži míľovými krokmi.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -