VIDEO Nový škandál? Takto vraj francúzski colníci pomáhajú migrantom

    0
    Migrantský tábor Džungľa pri Calais. (Autor: TASR)
    Dostať sa do Británie na korbách nákladných vozidiel a kamiónov smerujúcich z Európy do ostrovnej monarchie, to je ešte stále cieľom mnohých migrantov. Britská Asociácia cestnej dopravy (Road Haulage Association RHA) informovala začiatkom januára tohto roka, že tento nebezpečný trend, pri ktorom prichádzajú ľudia o život, pokračuje a údajne sa na ňom nepriamo podieľajú aj colníci. 
     
    Podľa RHA existujú dôkazy o tom, že francúzski colníci v Calais vraj vedome vypínajú bezpečnostný sledovací systém, ktorý dokáže odhaliť prítomnosť ilegálnych pasažierov v nákladných priestoroch pomocou monitorovania srdečného tepu. 
     
    Generálny riaditeľ RHA Richard Burnett uviedol, že aj keď sa problém možno už vyhýba pozornosti médií, tak tu stále je. „Vodiči sú napádaní na dennej báze. Pašerákov ľudí je veľa a pokúšajú sa zastavovať nákladiaky všetkými spôsobmi. Máme pravidelné hlásenia o ľuďoch, ktorí hádžu kamene, ukladajú balvany na cestu, alebo si dokonca ľahnú na vozovku, aby vozidlá nemali inú možnosť, len zastaviť,“ povedal Burnett. 
     
    Podľa šéfa RHA ide o humanitárny problém a francúzska ani britská vláda nerobia údajne dosť, aby ho vyriešili. 

    Problém nezmizol

    Navyše ďalej pokračujú snahy migrantov zastaviť nákladné autá smerujúce do Eurotunela pomocou prekážok nahádzaných na ceste. Takéto pokusy sa objavujú napriek vybudovaniu bariéry pozdĺž diaľnice, ktorá vedie do tunela pod Lamanšským prielivom. 
     
    Problémy s ilegálnymi prisťahovalcami, ktorí sa z Francúzska snažia dostať do Británie s pomocou nič netušiacich vodičov, ale aj pašerákov, trvajú od roku 2015, keď vrcholila migračná kríza a do Európy vtedy za dvanásť mesiacov prišlo viac ako milión azylantov. Svoje skúsenosti s migrantmi vstupujúcimi do nákladných priestorov kamiónov majú aj slovenskí vodiči, ako vidieť z priloženého videa
     
    Napriek tomu, že takzvaná Džungľa pri Calais je už minulosťou, vytvárajú si migranti v okolí prístavného mesta na severe Francúzska menšie ilegálne tábory, z ktorých sa snažia zväčša v noci prepašovať na nákladné vozidlá alebo trajekty smerujúce do Británie.
     
    - Reklama -