VIDEO: Novoročné prejavy svetových lídrov. Čo povedali Merkelová, Obama, Putin, Hollande a Cameron?

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Imigrácia bola hlavnou témou novoročného prejavu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sa vo svojom posolstve vyslovila za spoločné vzdorovanie xenofóbii. „Je dôležité, aby sme nepočúvali tých, ktorí si s chladom či dokonca nenávisťou v srdci chcú uzurpovať Nemecko len pre seba a ostatných z neho chcú vylúčiť,“ povedala kancelárka. Zdôraznila pritom, že krajiny vždy profitujú z vydareného prisťahovalectva, pričom aj dnešok vníma síce ako veľkú úlohu, ale aj ako šancu pre zajtrajšok.

    Merkelová v reči priznáva, že integrácia toľkých ľudí bude stáť „čas, silu aj peniaze“. „Ak to ale vezmeme za správny koniec, súčasná hlavná výzva príchodu a integrácie toľkých ľudí nám ponúkne príležitosť do budúcnosti… Dokážeme to, pretože Nemecko je silná krajina,“ dodala.

    Stanica ZDF tento rok k novoročnému príhovoru kancelárky Merkelovej prvýkrát ponúkla tiež anglické a arabské titulky. „Pomocou arabských a anglických titulkov sa chce ZDF dostať k čo najväčšiemu počtu utečencov,“ uviedla stanica. 

    Prežili sme hrozný rok

    Francúzsky prezident Francois Hollande v tradičnom novoročnom príhovore k spoluobčanom uviedol, že teroristická hrozba v krajine je naďalej na „najvyššej úrovni“. „Prežili sme hrozný rok,“ povedal Hollande. Tento rok v januári zažila francúzska metropola útoky na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo a kóšer supermarket, ktoré si vyžiadali 17 mŕtvych, ako aj koordinovaný teroristický útok v hudobnom klube Bataclan a iných lokalitách s bilanciou 130 obetí. „Hrozba je stále tu. Často maríme útoky,“ dodal Hollande.

    Socialistický prezident opätovne vyzval na zmenu ústavy, aby bolo možné zbaviť občianstva odsúdených teroristov, ktorí sa narodili vo Francúzsku a majú dvojité občianstvo. „Rok 2015 bol rokom utrpenia a odporu, nech je rok 2016 rokom odvahy a nádeje,“ zdôraznil Hollande.

    Neporazíte nás

    Britský premiér David Cameron v úvode svojho prejavu poukázal najmä na domáce témy, ako sú zavedenie novej minimálnej mzdy, daňové úľavy a pokračovanie najrôznejších sociálnych programov. Opätovne tiež prisľúbil zorganizovanie referenda o tom, či by Británia mala zostať v Európskej únii. Odmietol však Britom poradiť, ako sa pri hlasovaní majú rozhodnúť. „Nakoniec to bude na vás, aby ste rozhodli. Je naša ekonomika a bezpečnosť lepšie chránená, keď sme súčasťou Európskej únie alebo keď sme mimo nej?,“ povedal Cameron vo svojom prejave.

    Konzervatívny premiér si však pripravil aj špeciálne posolstvo pre islamistov. „Neporazíte nás… ak chodíte po na našich uliciach, učíte sa v našich školách a získavate výhody z našej spoločnosti, podpisujete sa pod naše hodnoty, ako sú sloboda, tolerancia, zodpovednosť a lojalita,“ tvrdí Cameron.

    Zlepšili sme sa

    Svoje posledné novoročné posolstvo si zjavne užil americký prezident Barack Obama, ktorému pomaly končí jeho druhé funkčné obdobie. Americký prezident sa pochválil tým, ako sa USA podľa jeho názoru za 7 rokov posunuli. „Nezamestnanosť sa znížila z 10 percent na 5 percent… 70 miliónov ľudí získalo zdravotné poistenie… Pred 7 rokmi sme boli závislí od zahraničnej ropy, teraz sa však náš dovoz ropy významne znížil… V USA boli iba 2 štáty s rovnosťou manželstva, a teraz ich je 50,“ povedal Obama.

    Svoj prejav však americký prezident využil aj na kritiku americkej zbraňovej legislatívy, v rámci ktorej sa mu nepodarilo presadiť významnejšie zmeny. V USA, kde je právo vlastniť zbraň garantované ústavou, dochádza podľa Obamu k epidémii násilia spôsobeného strelnými zbraňami. Kongres by mal preto podľa prvého afroamerického prezidenta urýchlene prijať zákony, ktoré by na nákup strelných zbraní zavádzali nové reštrikcie.

    S prazdnikom

    Prejav ruského prezidenta Vladimira Putina odvysielala ruská televízia postupne vo všetkých časových pásmach Ruskej federácie. Prezident v ňom pozdravil ruských „vojakov, ktorí bojujú proti medzinárodnému terorizmu a zasadzujú sa za ruské záujmy ďaleko v zahraničí“. Putinov prejav jednoznačne sršal patriotickým tónom. „Sme zjednotení rovnakými cieľmi, naším spoločným prianím prinášať prospech našej vlasti,“ konštatoval Putin.

    Putin taktiež poznamenal, že Rusko si v roku 2015 pripomenulo 70. výročie od porážky nemeckej nacistickej armády v druhej svetovej vojne. „Skúsenosť našich otcov a starých otcov, ich jednota v týchto ťažkých časoch a ich duševná sila je pre nás výborným príkladom,“ dodal.

    - Reklama -