VIDEO Niet cesty späť. Európa sa mení a domáci sa majú integrovať medzi migrantov, tvrdí vládou podporovaná multikultúrna propaganda

    0
    Švédske video "Nová krajina" (Autor: Reprofoto: Youtube)
    Zo Švédska sa má stať „nová krajina“. Podľa propagačného videa charity s názvom Individuálna pomoc (Individuell Människohjälp, IM) to nie sú migranti, kto by sa mal prispôsobiť miestnym zvykom. Sú to práve Švédi, ktorí by sa podľa ochrancov práv migrantov mali prispôsobiť multikultúrnej spoločnosti, aby tak umožnili ich jednoduchšiu integráciu. 
     
    Propagačné video, ktoré má niečo viac ako minútu je súčasťou štátom podporovanej kampane pod záštitou charity IM. „Niet cesty späť, Švédsko už nikdy nebude také, aké bolo kedysi. Európa sa mení a Švédsko je potrebné ako bezpečné miesto pre ľudí, ktorí hľadajú útočisko,“ varuje text sprevádzaný zábermi na tváre ľudí rôznych kultúr. 
     
     
    Video je súčasťou kampane s názvom „Nová krajina“, ktorá sa rozbehla aj na sociálnej sieti Twitter pod švédskym označením #detnyalandet. Cieľom tejto kampane, ako napovedá video s anglickými titulkami, je pripraviť obyvateľov Švédska na to, že sa musia zmieriť s príchodom ľudí z kultúrne aj jazykovo odlišného prostredia. 

    Charita za štátne peniaze 

    Podľa charity IM sa nedá od migrantov prichádzajúcich do Švédska očakávať, že sa z nich stanú Švédi. Spoločnosť sa má práve naopak prispôsobiť im. Charitatívna organizácia Individuell Människohjälp (IM), ktorá stojí za kampaňou, vystupuje pod anglickým názvom Swedish Development Partner a oficiálne má za cieľ bojovať proti chudobe a vylúčeniu zo spoločnosti. 
     
    IM je oficiálnym členom vládou sponzorovanej Rady švédskych fondov a charita tak má podľa švédskych médií nielen podporu, ale aj financovanie zabezpečené z peňazí daňových poplatníkov.
     
    „Je načase si uvedomiť, že noví Švédi si budú nárokovať priestor a prinesú svoju kultúru, jazyky a zvyky a je na čase začať to vidieť ako pozitívum,“  pokračuje švédska „reklama“ na integráciu migrantov. 

    Odpor Švédov 

    Proti videu, ktoré pripomína, že integrácia neznamená len prispôsobenie sa jednej skupiny druhej, sa zdvihla vlna odporu nielen vo švédskej spoločnosti, ale aj na sociálnej sieti Twitter. Štátom podporovaná charitatívna organizácia Swedish Development Partner (IM) vysvetlila, že nechce od Švédov, aby sa vzdali svojej „starej“ kultúry, ale údajne iba propaguje „vzájomnú integráciu“. 
     
    Vzájomná integrácia podľa IM znamená, že Švédom a migrantom „pôjde spoločne o niečo väčšie“. Podľa IM nastal čas vybudovať zo Švédska novú krajinu.
     
    Švédsko prijalo v prepočte na obyvateľa (per capita) vlani viac utečencov než ktorýkoľvek iný štát Európy. Volanie po integrácii či tolerancii k migrantom tak v krajine vyvoláva odpor časti verejnosti a v politických preferenciách aj vo Švédsku rastie podpora stranám zameraným proti migrantom. 
     
    V porovnaní s minulým rokom sa počet Švédov, ktorí chcú, aby vláda prijímala menej migrantov, zdvojnásobil. Až 60 % opýtaných podľa prieskumu podporuje okresanie imigrácie. Ešte vlani bolo za zníženie počtu migrantov len 31 % Švédov. 
     
     
    - Reklama -