VIDEO Nemci už toho majú dosť. V Cottbuse vyšli do ulíc

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Bezpečnostná situácia v stotisícovom Cottbuse sa v ostatných mesiacoch výrazne zhoršila. Len od začiatku tohto roka došlo zo strany najmä sýrskych a afganských migrantov k niekoľkým násilným útokom. Pri niektorých z nich použili útočníci dokonca nôž. Hoci demonštrácie „proti migrácii“ majú v nemeckých médiách pejoratívny nádych a ich organizátorov označujú za príslušníkov „extrémnej pravice“, v Cottbuse majú obyvatelia mesta skutočne dôvod na obavy.

    Dokonca aj miestna polícia pripúšťa, že od začiatku migračnej krízy a príchodu tisícov migrantov sa bezpečnostná situácia výrazne zhoršila. Hovorí sa o niekoľkonásobnom náraste počtu krádeží a násilných útokov. Sobotňajšia demonštrácia v druhom najľudnatejšom meste Brandenburska sa stala vyvrcholením nespokojnosti bežných občanov, z ktorých drvivá väčšina nemá so žiadnymi skutočnými či údajnými extrémistickými organizáciami nič spoločné.

    Počet migrantov za uplynulé dva roky stúpol troj- až štvornásobne. Odhaduje sa, že v stotisícovom Cottbuse teraz žije okolo deväťtisíc migrantov. Zatiaľ čo v predchádzajúcich vlnách do mesta prichádzali v pozvoľnom tempe desiatky či maximálne stovky migrantov, z ktorých sa väčšina stačila úspešne integrovať, v prípade ich nasledovníkov v rokoch 2015 až 2017 nie je integrácia ani zďaleka taká úspešná. Mesto je navyše zadlžené a nemá prostriedky, ktoré by mohli prispieť k zlepšeniu integrácie.

    Účastníci demonštrácie sa podľa polície správali v medziach zákona a až na jednotlivé výnimky nemuseli muži zákona zasahovať. Podľa médií a úradov proti neutešenej situácii v meste protestovalo dvetisíc ľudí, samotní organizátori však hovoria až o piatich tisícoch demonštrantov. Ako píše denník Zeit, v dave sa ozývali heslá proti vláde a menovite proti kancelárke Angele Merkelovej. Nápisy na niektorých transparentoch požadovali jej okamžité odstúpenie.

    Spoločne s protestom sa konala tiež demonštrácia, ktorej účastníci naopak prejavovali aj napriek zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii vrelé sympatie k migrantom. Tých bolo údajne okolo šesťsto. V Cottbuse však bola zrejmá nespokojnosť s liberálnou prisťahovaleckou politikou spolkovej vlády už pred začiatkom migračnej krízy v roku 2015. V septembri 2014, keď sa v spolkovej krajine Brandenbursko konali voľby, získala Alternatíva pre Nemecko (AfD) vyše dvanásť percent hlasov.

    AfD sa historicky prvýkrát dostala do miestneho parlamentu len pár mesiacov po svojom založení. Minuloročné výsledky parlamentných volieb navyše ukazujú, že ak by sa krajinské voľby konali v týchto mesiacoch, AfD by získala ešte oveľa viac hlasov. Vo volebnom obvode Cottbus Spree-Neiße v minuloročných septembrových voľbách do Bundestagu AfD dokonca zvíťazila, keď získala 26,8 %. Budúce krajinské voľby sa budú konať na jeseň 2019, a ak sa tamojším úradom nepodarí proti kriminalite páchanej migrantmi účinne zakročiť, AfD bude celkom iste bojovať o víťazstvo.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -