VIDEO Nemci odkazujú Sulíkovi: Si špinavý štváč a nacista

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    Sulík bol hosťom v utorkovom programe Menschen bei Maischberger (Ľudia u Maischbergerovej), kde diskutoval o utečencoch či migračnej politike Nemecka. O jeho ostrých vyjadreniach písalo viacero nemeckých novín a jej záznamy si možno pozrieť už aj na portáli YouTube.

    Ohlasy ľudí na Sulíkove vyhlásenia sú väčšinou pozitívne. Píše o tom Aktualne.sk. „Je mi zle, keď vidím tu nemeckú kopu… Jediný, kto hovorí jasne a neokolkuje, je Slovák Sulík. Takých politikov jasných slov by som si želal pre Nemecko,“ napísal v diskusii pod videom jeden z divákov.

    „Pán Sulík je jediný, kto má ešte zdravý rozum. Tak pragmaticky zmýšľať a vidieť dopredu – taký musí byť politik. Žiaľ, takí politici nám chýbajú,“ pridal názor ďalší.

    „Sulík, príď do Nemecka, politikov tvojho typu treba, aby zachránili Nemecko,“ navrhol europoslancovi jeden z divákov.

    O čom vlastne hovoril? „Celý svet sa chytá za hlavu, čo Nemecko spravilo v uplynulých dvoch mesiacoch,“ takto zhodnotil politiku spolkovej vlády. A potom zaútočil priamo na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá podľa neho porušila ústavu.

    Skritizoval aj to, že si Nemci nedokážu – hoci aj za cenu plotov – uchrániť svoj štát. „Krajinu, ktorá si nevie postrážiť hranice, riadia mäkkýši,“ pritvrdil.

    Kancelárku Merkelovú obvinil, že je zodpovedná za smrť stoviek detí, ktoré sa utopili počas cesty do Európy. „Je to následok humanistickej politiky, ktorá ľuďom predstiera: všetci ste tu vítaní,“ vyhlásil slovenský europoslanec. Keď ostatní hostia v relácii začali Sulíkovi oponovať, že zabúda na solidaritu a humanitu, na ktorých je postavená Európska únia, odpovedal, že to sú len „populistické táraniny“.

    Slovenského politika nešetrili ani nemecké médiá. Portál Web.de napríklad analyzoval a vyvrátil jeho jednotlivé „agresívne“ vyjadrenia. Denník Morgenpost uviedol, že Sulík v debate nepripustil žiadne námietky a jeho výroky už ani nemohli byť cynickejšie.

    Denník Welt pripomenul, že Sulík sám je potomkom emigrantov. Portál Spiegel.de zase napísal, že sa vinou Sulíka v televíznom štúdiu nadávalo a rozprávalo hrubo.

    Spôsob, akým útočil na Nemecko, však nepohoršil iba médiá. Našli sa aj diváci, ktorým sa zdalo, že zašiel priďaleko. „Sulík je špinavý štváč,“ napísal jeden pod video s reláciou. Zriedkavé neboli ani obvinenia, že je pravicový extrémista či nacista.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    Záznam z vystúpenia Richarda Sulíka v nemeckej televízii so slovenskými titulkami. (Zdroj: YouTube.com)

    - Reklama -