VIDEO Násilie v USA. Ľudia protestovali v uliciach celý víkend. Desiatky výtržníkov skončili za mrežami

    0
    Účastník protestov v St. Louis stojí proti policajným ťažkoodencom (Autor: Twitter/the Hill)
    V St. Louis skončilo v policajných celách až 80 ľudí. Všetci pre podozrenie z výtržníctva. Ešte v piatok boli pritom pochody odporcov oslobodzujúceho verdiktu spočiatku pokojné, ale po zotmení sa našli demonštranti, ktorí neváhali demolovať betónové kvetináče a kusy z nich potom hádzali po policajtoch. Údajne vzduchom lietali aj neznáme chemikálie.
     
    Do protestov sa podľa fotografií zo sociálnych sietí zapojili aj členovia hnutia Black Lives Matter. Tí sú známi svojimi predošlými protestmi proti praktikám niektorých amerických policajtov, pri ktorých zomierajú ľudia tmavej pleti.
     
    Muži zákona ukončili nepokoje v uliciach pomocou ťažkého vybavenia a slzotvorného plynu. Po nastolení pokoja dali policajti pocítiť ľuďom v St. Louis, že oni sú tí, kto má pod kontrolou ulice, keď vykrikovali slogan Koho ulice? Naše ulice, ktorý používali účastníci aj týchto protestov. 
     
    Násilie v uliciach, rozbíjanie výkladov a napádanie policajtov sa spustilo pre dnes už bývalého policajta Jasona Stockleyho, ktorý, mimochodom, v St. Louis už tri roky nežije. 
     
    Dnes 36-ročný Jason Stockley v roku 2011 v policajnej službe zastrelil Lamara Smitha, ktorého spolu s kolegom prenasledovali, pretože im Smith utiekol pri cestnej kontrole a mali podozrenie, že pri sebe má zbrane alebo drogy. 
     
    Aktivisti, ktorí sa zastreleného muža tmavej pleti zastávajú, operujú tvrdením, že Stockley pri zásahu vyzval svojho policajného partnera, aby do Smithovho auta narazil. Keď vystúpil, zachytila policajná kamera Stockleyho, ako na adresu prenasledovaného Lamara Smitha povedal: „Zabijem toho sk*rvysyna.“ Napriek týmto slovám bývalého policajta zbavili obžaloby z vraždy. 
     
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -