VIDEO Naivná politika. Európske jadro je premiérov megapodvod, tvrdí Krajniak

    0
    poslanec Milan Krajniak (Sme Rodina) (Autor: TASR)

    Reagoval na to, že Súdny dvor EÚ dnes zamietol žaloby Slovenska a Maďarska proti dočasnému mechanizmu EÚ na prerozdeľovanie utečencov na základe kvót. “Európsky súdny dvor jednoznačne rozhodol, že Slovensko nemá v takejto kľúčovej otázke právo veta a môže byť prehlasované,” doplnil Krajniak, ktorý vidí dôvod aj v Lisabonskej zmluve.

    Za nerealistickú a naivnú považuje aj Ficovu politiku v otázke jadra EÚ. “Jadro je premiérov megapodvod,” vyhlásil s tým, že Fico bude môcť v Bruseli iba sedieť, šúchať nohami a počúvať, čo mu prikáže Nemecko a Francúzsko.

    V tvrdej kritike na adresu predsedu vlády pokračoval Krajniak počas celej tlačovky. „Premiér Fico rozpráva o jadre EÚ so vzrušením, ako by to bolo nemecké ňadro, ku ktorému sa ekonomicky prisajeme a nebudeme musieť za to nič zaplatiť,“ zhodnotil poslanec hnutia Sme rodina. 
     
    Záznam z vystúpenia opozičného poslanca sa objavil aj na sociálnej sieti Facebook, kde Krajniak okorenil video krátkym komentárom, v ktorom zhrnul obsah tlačovky a položil si rovnaké rečnícke otázky ako pred novinármi. „Čo všetko ešte budú musieť slovenskí občania zaplatiť za to, že premiér Fico bude častejšie chodiť na kávu s Merkelovou a Macronom? Akú cenu budeme musieť zaplatiť za vstupenku niekam, kde už dávno sme?“ opýtal sa Krajniak na margo vyhlásení premiéra o zotrvaní v jadre EÚ. 
     
     
    Žaloby Slovenska a Maďarska sa týkali rozhodnutia Rady EÚ z roku 2015, ktoré bolo reakciou na migračnú krízu, a jeho cieľom je pomôcť Taliansku a Grécku čeliť masívnemu prílevu utečencov. Toto rozhodnutie predpokladá počas obdobia dvoch rokov (do 26. septembra 2017) premiestnenie 120.000 osôb žiadajúcich o medzinárodnú ochranu z dvoch uvedených krajín do iných členských štátov Únie.

    Politický postoj vlády Roberta Fica k otázke migrantov a povinným kvótam na ich prerozdeľovanie sa nemení ani po zamietnutí žaloby Slovenska Súdnym dvorom Európskej únie. Vyhlásil to dnes po rokovaní vlády premiér Fico s tým, že rozsudok bude Slovensko plne rešpektovať. Ide podľa neho o stanovisko celého kabinetu.

    “Náš postoj ku kvótam sa vôbec nemení, naďalej budeme veľmi aktívne pracovať na tom, aby solidarita, ktorá je súčasťou európskeho života, bola prejavená iným spôsobom len ako núteným prijímaním migrantov z iných krajín,” povedal Fico. Podotkol, že tí pritom na Slovensku nechcú ani ostať.

    Rozsudok podľa neho neprináša “žiadnu novú kvalitu, len Súdny dvor EÚ má iný právny názor na procedúru prijímania takýchto rozhodnutí”. Práve spôsob prijatia mechanizmu prerozdeľovania migrantov medzi členské štáty EÚ Slovensko v žalobe napadlo. Rovnako poukazovalo na chýbajúcu jednotu štátov pri rozhodovaní.

    Slovensku pre neúspešnú žalobu podľa Fica nič nehrozí. “Využili sme svoje právo, nehrozia nám žiadne postihy, nič, pretože Európsky súdny dvor nekonštatoval, že by Slovensko niečo porušilo, len vyslovilo právny názor a súdny dvor povedal, že má iný. Rozhodnutie je konečné, nie je možné voči nemu podávať žiadne opravné prostriedky,” zhrnul.

    Slovensko je podľa neho migrantom pripravené prejaviť takú mieru solidarity, ako mu to umožňuje štátny rozpočet a technické možnosti.

    - Reklama -