VIDEO Na Blízkom východe to kvôli Trumpovi vrie: Dvaja Palestínčania mŕtvi, izraelské letectvo v akcii

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    V Izraeli to vrie. Od chvíle, keď 45. prezident USA Donald Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto židovského štátu, Palestínčania sa okamžite začali búriť. Jeruzalem totiž považujú za svoje mesto. Faktom je, že sa v Jeruzaleme stretávajú hneď tri svetové náboženstvá – židovská viera, kresťanstvo a islam.
     
    Palestínčania v reakcii na krok Donalda Trumpa vyhlásili tzv. Dni hnevu. Zatiaľ čo vo štvrtok bol ešte v podstate pokoj, v piatok popoludní sa už protesty prejavili naplno. Ani izraelská polícia však nezaháľa a snaží sa udržať v meste poriadok. Podľa informácií agentúry Reuters strážcovia zákona zastrelili dvoch Palestínčanov. Zároveň izraelské vzdušné sily zaútočili na pozície teroristického hnutia Hamas, ktoré podnecuje Palestínčanov k protestom. Lietadlá zaútočili na ozbrojených bojovníkov Hamasu a na sklady organizácie. Hamas potvrdil, že dvaja muži zomreli.
     
    Celý článok agentúry Reuters nájdete TU.
     
    Arabská televízia Al-Džazíra priniesla zábery z viacerých krajín, kde moslimovia protestujú proti uznaniu Jeruzalema za hlavné mesto židovského štátu. Protesty prebiehajú v Libanone, v Egypte, ale napríklad aj v Malajzii. Tisíce moslimov v týchto krajinách chcú dať najavo spolupatričnosť so svojimi bratmi v Palestíne, ktorí by si priali urobiť z východnej časti Jeruzalema hlavné mesto budúceho nezávislého štátu Palestína.
     
    VIDEO: Masívne protesty na Blízkom východe
     
    - Reklama -