VIDEO Most, ktorý má spojiť Krym s Ruskom, môže vraj kedykoľvek skolabovať. Stavba však zatiaľ pokračuje

    0
    Krymský polostrov. (Autor: archív)
    Krym sa dostal pod nadvládu Ruska v roku 2014 počas konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý je dodnes stále živý. Zásobovanie, dodávky energií, pitnej vody aj ostatné služby Kyjev po ruskej anexii priškrtil a ľudia na polostrove trpia nedostatkom. Ruský prezident im však krátko po priradení Krymu k Ruskej federácii prisľúbil pomoc. Tá z Moskvy prichádza zatiaľ len po mori, ale to by sa malo zmeniť po dokončení jedného z najambicióznejších stavebných projektov v novodobej ruskej histórii. 
     
    S Ruskom by mali Krym priamo spojiť 19 kilometrov štvorprúdovej cesty a dve železničné koľaje. Ide v skutočnosti o tri veľké časti. Prvou je 7 kilometrov dlhý most z polostrova Taman v Rusku na výbežok Tuzla. Cesta následne povedie 6,5 kilometra cez močaristý ostrov Tuzla a odtiaľ je to už len 5,5 kilometra na Krym. 
     
    Mostová časť projektu má byť 35 metrov nad hladinou mora, aby mohli pod mostom preplávať aj veľké dopravné lode. Projekt má byť dokončený v roku 2019. Ak sa to podarí, pôjde o najväčšiu mostnú komunikáciu tohto druhu v Európe a jedinú svojho druhu v Rusku. 
     
    Most na Krym nie je pre prezidenta Vladimira Putina len symbolom „znovuzjednotenia“ polostrova s Ruskom, ale aj ekonomickým nástrojom na podporu regiónu, ktorý je odrezaný od zásobovania z Ukrajiny. Podľa plánov má projekt stáť vyše 228 miliárd rubľov, čo je v prepočte približne 3,5 miliardy eur
     
    Aj keď sa projekt podarí dokončiť, je podľa niektorých odborníkov otázne, či bude mať stavba dlhé trvanie. Podľa architekta Rosnovského, ktorý je autorom dvoch mostov na Kerčskom polostrove, je miesto stavby ruského projektu vybrané veľmi zvláštne. 
     
    V rozhovore pre ukrajinský portál Focus.ua, z ktorého cituje aj News Week, Rosnovsky uviedol, že stavba cez ostrov Tuzla je najdrahšia a najkomplikovanejšia možnosť. Napriek štedrému financovaniu, o ktorom už vyvstali pochybnosti, nevydrží most z Ruska na Krym veľmi dlho ani po dokončení. 
     
    Problém je podľa  Rosnovského v tom, že v oblasti vládnu veľmi nestabilné geologické podmienky. Ostrov Tuzla je zložený z močarísk a vulkanického bahna, čo nie je podložie vhodné na stavbu mostov. 
     
     
    - Reklama -