VIDEO Moslimské školenie: Hudba je zakázaná, odvádza od Alaha. Tancovať môžete, ale len doma, keď vás nikto nevidí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Sestra sa spýtala, prečo je v islame zakázaná hudba a tanec. Najprv preberieme hudbu a potom tanec,“ uviedol na úvod Naik. „Čo sa týka hudby, náš úžasný prorok povedal, že hudobné nástroje všeobecne sú zakázané – okrem výnimky, povolený je daf, to je jednostranný otvorený bubienok. Zvyšok prorok zakázal, pretože, keď sa nad tým zamyslíte, človeka to odtrháva od viery,“ dodal Naik.

    „To je ten dôvod. Keď počúvate piesne vo filmoch, zistíte, že v týchto filmových piesňach je väčšina ich slov mimo reality. Viete, ako hrdina povie hrdinke: Znesiem ti mesiac, znesiem ti hviezdy. My vieme, že to nie je možné. Nikto nemôže dať mesiac alebo hviezdy svojmu milencovi, ale my si to opakujeme, pretože sa nám to páči,“ podotkol Naik kriticky.

    Z toho dôvodu vraj hudba skutočne odvádza človeka preč od Boha. Hudobným nástrojom je potom podľa neho aj hlas. „Ak niekto recituje Korán a jeho hlas je dobrý, to je povolené! Pretože to človeka privedie k Alahovi. Sprievodné hudobné nástroje v pozadí by však vytvorili inú atmosféru. Inak spev sám osebe – je to voliteľné, ale len ak ťa slová tej piesne privedú bližšie k Alahovi… Ak vás hudobný text odvádza preč od Boha, tak je aj táto pieseň zakázaná,“ pokračoval.

    Následne sa vyjadril k tomu, prečo je zakázaný tanec. „V Koráne nie je žiadny verš, ktorý by hovoril, že tanec sám osebe je zakázaný. Ale bežne ľudia tancujú, aby sa ukázali druhým ľuďom. Preto, pochopiteľne, z hidžábových dôvodov nechceme ukazovať svoje ženy, naše matky, sestry, dcéry na pódiu, aby sa na ne tisíce ľudí pozerali. Každá profesia, ktorá používa telo ako šou na pobavenie ľudí – je to zakázané,“ uviedol s tým, že tanec často porušuje islamské právo. „Ide to proti systému hidžábu,“ dodal.

    „Pretože milujeme naše ženy, ochraňujeme ich a nechceme ich ukazovať,“ pokračoval Naik. „Preto všetky profesie, ktoré zahŕňajú spev na verejnosti alebo tanec či modeling – tieto profesie sú pre ženy zakázané.“

    - Reklama -