VIDEO Migranti prichádzajú do Európy cez zasnežené Alpy. Niekedy len v tričkách, a dokonca aj bosí

    0
    Migranti z Afriky sa snažia dostať do Francúzska cez Alpy (Autor: ReproFoto: Facebook/Channel4News)
    Dostať sa cez hranice európskych štátov je pre migrantov po prijatí prísnejších bezpečnostných opatrení a kontrol stále zložitejšie a zostáva len zopár ilegálnych trás, ktoré títo ľudia stále využívajú napriek obrovskému nebezpečenstvu. Jednou z nich je hranica medzi Talianskom a Francúzskom uprostred Álp. 
     
    Ani nebezpečné hory, ktoré väčšiu časť roka pokrýva sneh, však neodradia ľudí v mnohých prípadoch utekajúcich pred represiami v domovských krajinách. 
     
    Reportéri agentúry Reuters 10. januára 2018 hovorili v Taliansku s trojicou migrantov po snahe dostať sa cez Alpy do Francúzska. Pokus bol pre týchto mužov vo veku od 24 do 37 rokov neúspešný, nie však smrteľný. Aj keď sa im podarilo prekročiť hranice, boli nútení sa vrátiť späť do Talianska. 
     
    Na taliansko-francúzskych hraniciach v alpských oblastiach teploty v zime bežne klesajú pod -10 °C a migranti, ktorí pochádzajú často z Afriky, nie sú na takéto podmienky zvyknutí, pripravení ani vybavení. Podľa talianskych úradov sa už vyskytli prípady, keď boli migranti pri pokuse prekročiť Alpy oblečení iba v tričkách s krátkym rukávom alebo boli úplne bosí. 

    Budúcnosť v Európe

    „Náš život v Guinei nie je dobrý. Nie je tam práca a žiadna budúcnosť pre moje deti. Tu v Európe môžeme mať budúcnosť. Môžeme si nájsť prácu a žiť dôstojný život. Mne to stojí za to skúsiť,“ uviedol Abdullhai. V domovskej krajine nechal manželku aj tri deti. Jedno z nich má len dva roky a otec ho nikdy nevidel, pretože cesta z Guiney na taliansko-francúzske hranice mu trvala tri roky. 
     
    „Bol som mesiace väznený a mučený v Líbyi. Nútili ma pracovať zadarmo. Pozrite na tie jazvy. Prekročiť nakoniec Alpy pre mňa nie je veľká prekážka,“ povedal novinárom ďalší muž z Guiney, ktorý chce prejsť cez Alpy.  
     
    Vo videu, ktoré na svojom facebookovom profile zverejnil britský Channel 4 News, je hlavnou postavou muž z Konga. Aj on sa pokúsil prekročiť Alpy, podobne ako stovky ďalších pred ním. Jeho skupina však takmer skolabovala a bola nútená sa vrátiť do Talianska. 
     
    Napriek varovaniam francúzskych aj talianskych úradov, že cesta cez Alpy je nelegálna a nebezpečná, sa denne pokúsia prekonať hory desiatky migrantov. 
     
    Od roku 2015, keď prišlo do Európy viac ako milión migrantov z Afriky a Blízkeho východu, sa ich počet výrazne znížil. Vlani prišlo podľa oficiálnych štatistík do Európy viac ako 171-tisíc ilegálnych prisťahovalcov. V roku 2016 to bolo vyše 363-tisíc migrantov. 
     
     
    - Reklama -