VIDEO Migrácia sa stala trójskym koňom terorizmu, varoval Orbán na kongrese európskych ľudovcov na Malte

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Orbána mnohí kritici označujú za populistu, ktorý si z migračnej krízy robí politickú agendu a zneužíva ju na zvyšovanie preferencií. Samotný maďarský premiér si však z týchto označení, zdá sa, ťažkú hlavu nerobí a stojí si za svojimi vyjadreniami, aj keď sú terčom medzinárodnej kritiky. „My sme populárna strana a nemali by sme sa báť toho byť nazývaní populistami,“ uviedol Orbán.

    Podľa predsedu maďarskej vlády sa musí Európska únia zmeniť od základov, aby bola schopná „brániť rodinné hodnoty a kresťanstvo na Starom kontinente”.

    „Migrácia sa ukázala byť trójskym koňom terorizmu,“ uviedol. Orbán si myslí, že tvrdenia o nemožnosti ochrániť vonkajšiu hranicu EÚ sú výmysel.

    Podľa šéfa maďarského vládneho kabinetu by si mal Brusel brať príklad z Budapešti, ktorá na južnej hranici Maďarska postavila na zastavenie ilegálnej migrácie plot. Za tento krok si Orbánova vláda zlízla poriadnu dávku kritiky nielen z EÚ. „Sme živým dôkazom, že obrana je možná, toto je skutočná solidarita,“ poukázal na zastavenie migračného toku cez takzvanú Balkánsku cestu maďarský premiér.

    Orbán tvrdí, že je na čase, aby EÚ začala byť úprimná k sebe samej a svojim obyvateľom a nemala by podľahnúť ideologickým tlakom zo strany ľavice a európskych socialistov. „Musíme reformovať zahraničnú politiku EÚ a hovoriť úprimne, aj keď je to bolestivé. Robíme obrovské chyby a naša zlyhávajúca politika viedla k destabilizácii Severnej Afriky a Blízkeho východu,“ povedal Orbán na Malte.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -