VIDEO Macedónci bránia pevnosť Európu. Dráma na ich hranici pokračuje. Imigratov je už cez 7-tisíc a pribúdajú ďaľší. Scény pripomínajú vojnu a prezident sa vyhráža, že hranice zatvoria natrvalo

    0
    Macedónski policajti bránia hranice (Autor: Reprofoto, Channel 4 News)

    Macedónsko začalo s uzatváraním hraníc s Gréckom už v januári. Vláda v Skopje sa pre tento krok odhodlala po tom, ako počet imigrantov prichádzajúcich z Turecka a Grécka neprestal narastať. Podľa agentúry Reuters prišlo iba za prvé dva mesiace do Európy minimálne 110-tisíc imigrantov. Macedónsko však teraz púšťa iba tridsať ľudí denne a musia byť iba z Iraku alebo Sýrie.

    Podľa posledných správ je však na hranici uviaznutých už  viac ako 7-tisíc imigrantov. Macedónsky prezident Gjorge Ivanov sa dokonca vyjadril, že jeho krajina môže tzv. Balkánsku cestu tento rok pre imigrantov úplne uzavrieť. 

    Situácia na hraniciach sa však nezadržateľne vyhrocuje. Imigranti sa neprestávajú hromadiť a Grécko hrozí kolapsom. Vynervovaní a unavení macedónski policajti zatiaľ používajú všetky možné dostupné prostriedky, aby vlnu imigrantov odrazili.

    Rázne výzvy, hádzanie kameňov, údery obuškami, slzný plyn, náreky a plač. Takto vyzerala situácia na macedónsko-gréckej hranici ešte v septembri. Scény pripomínajú vojnu a podobajú sa na zábery, na ktoré sme zvyknutí skôr zo stretov izraelskej armády s Palestínčami.

    Imigranti na macedónskej hranici

     

     

    Macedonian misery: hundreds of people trying to cross from Greece into Macedonia faced cold rain and angry riot police as they gathered in the muddy no-man's land on the border. Many had spent the previous night sleeping outside in the cold and wet.

    Posted by Channel 4 News on 10. september 2015

    Zdroj: Channel 4 News

    Odvtedy sa však situácia na hranici ešte viac vyhrotila. Imigranti sa stali agresívnejšími a do Macedónska sa pokúšajú dostať hoci aj násilím.

    Ako informovali ParlamentnéListy.sk, stovky migrantov čakajúcich na vstup z Grécka do Macedónska sa v nedeľu vrhli na hraničný plot v gréckej dedine Idomeni. Nápor vyvolali fámy, že Macedónsko sa chystá otvoriť oplotenie a vpustiť ďalších ľudí, aby mohli pokračovať po balkánskej trase do bohatšej západnej Európy. Macedónska polícia podľa agentúry AP použila slzotvorný plyn a omračujúce granáty, keď niekoľko stoviek nahnevaných migrantov rozbilo vstupnú bránu na grécko-macedónskej hranici, kadiaľ do Macedónska vpúšťajú vlaky. 

    Migranti sa snažia preraziť plot

    Zdroj: Youtube

    V rámci pomoci s migračnou krízou sa na macedónskych hraniciach vo februári objavili aj slovenskí muži zákona. O pomoc Slovensko požiadal 9. decembra 2015 macedónsky minister vnútra. Za zvýšenú pomoc Macedónsku s možnosťou „odrezania“ Grécka od Schengenu sa teraz v rámci EÚ zasadzujú najmä Rakúsko a krajiny Vyšehradskej skupiny, vrátane Slovenska. „Chceme zotrvať na originálnej schengenskej hranici a budeme čakať, ale nie dlhšie ako do marca. Ak sa vtedy ukáže, že nefunguje nič – ani hotspoty, ani to, čo sa očakáva od členského štátu, bude potrené začať zvažovať tento druhý variant (ochranu macedónskych a bulharských hraníc),“ komentoval nedávno premiér Robert Fico situáciu na vonkajších hraniciach Schengenu.

    Situácia na hraniciach a postoj V4 a Rakúska prirodzene najviac straší Atény. „Grécko nebude akceptovať žiadne jednostranné kroky… Grécko nedovolí, aby sa stalo európskym Libanonom,“ komentoval zúfalú situáciu svojej krajiny grécky minister pre migráciu Yannis Mouzalas.

    - Reklama -