VIDEO Líder hlavnej tureckej opozičnej strany unikal pred búšiacimi päsťami. Odviezli ho obrneným vozidlom

    0
    Predseda hlavnej tureckej opozičnej strany Republikánskej ľudovej strany (CHP) Kemal Kiličdaroglu dostáva päsťou od muža počas pohrebu vojaka (Autor: TASR)

    Kiličdarogla napadla skupina pokrikujúcich mužov počas pohrebu padlého tureckého vojaka. Podľa videozáznamu z incidentu sa im ho prinajmenšom dvakrát podarilo udrieť do hlavy. 

    Desiatky pokrikujúcich a päsťami búšiacich mužov sa ďalej od opozičného lídra pokúšala udržať jeho ochranka, ktorej sa ho napokon podarilo z miesta vyviesť.

    Televízia CNN Türk informovala, že Kiličdaroglu sa pred rozhnevaným davom nakrátko ukryl v neďalekej budove, z ktorej ho následne odviezli obrneným vozidlom.  

    K incidentu došlo v dedine pri Ankare, na pohrebe tureckého vojaka, ktorý prišiel o život pri hraniciach s Irakom, v zrážkach so zakázanou organizáciou Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

    Medzičasom už turecká polícia v pondelok zatkla šesť osôb v súvislosti s nedeľňajším útokom, pričom medzi zatknutými je aj člen vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra AFP.

    K útoku došlo tri týždne po tureckých komunálnych voľbách

    Čo podnietilo hnev davu na pohrebe dosiaľ nie je zrejmé, informuje agentúra DPA. Miestne úrady oznámili, že incident vyšetrujú. Útok medzičasom odsúdil hovorca tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Ömer Čelik.

    K útoku došlo tri týždne po tureckých komunálnych voľbách. V nich uspela vládnuca AKP vo väčšine miest, avšak práve na úkor opozičných kandidátov z CHP prišla po dlhých rokoch o posty primátorov v Istanbule i Ankare.

    V prípade Istanbulu AKP žiada o opakovanie volieb, pričom sa odvoláva na údajné nezrovnalosti. 

    - Reklama -