VIDEO Lajčák v úzkych. Takto si ho podali pre Fica

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák počas vypätého rozhovoru (Autor: ReproFoto: facebook/DW - Conflict Zone)

    Slovensko je ako predsedajúca krajina Európskej únie nielen pod drobnohľadom Bruselu, ale aj zahraničných médií. Jedným z čelných predstaviteľov, ktorí reprezentujú našu krajinu v zahraničí, je aj šéf rezortu zahraničia Miroslav Lajčák, ktorý v rozhovore pre Deutsche Welle zažil naozaj napäté chvíle.

    Reportér DW Tim Sebastian ministrovi zahraničia počas polhodinového rozhovoru okrem iného pripomenul výroky premiéra Roberta Fica, ktorý v rámci predvolebnej kampane vyhlásil, že Slovensko odmietne kvóty na prijatie moslimských imigrantov. „Toto je jasná diskriminácia na základe náboženstva,“ vyhlásil Sebastian. Lajčák oponoval so slovami, že Slovensko nikdy nikomu nezamietlo žiadosť o azyl na základe náboženského presvedčenia. Sebastian však na ministra zahraničia pritlačil: „O čom teda hovoril? Ste súčasťou vlády, máte kolektívnu zodpovednosť,“ vyhlásil reportér.

    Slováci sa podľa ministra moslimov boja

    Lajčák stále opakoval svoje tvrdenie: „Nikomu na Slovensku nebol zamietnutý azyl na základe náboženstva.“ Sebastian v bombardovaní ministra výrokmi Roberta Fica pokračoval ďalej a pripomenul mu premiérovo vyhlásenie o tom, že vláda monitoruje každého moslima na Slovensku. „Toto je náboženská diskriminácia,“ opakovane zdôraznil Sebastian.

    Lajčákove argumenty sa opierali najmä o to, že Slováci na odlišné náboženstvo nie sú zvyknutí. „Tento výrok by ste mali vnímať v kontexte predvolebnej kampane,“ uviedol minister. „V akom kontexte by mohol tento výrok vyznieť lepšie?“ obul sa vzápätí do Lajčáka reportér.

    „Musíte pochopiť fakt, že sú krajiny, ktoré sú novým kultúram otvorené už niekoľko storočí, a sú krajiny, pre ktoré je to nová skúsenosť,“ vyhlásil šéf rezortu zahraničia a dodal, že vláda má premyslený systém, podľa ktorého by si ľudia na moslimských utečencov mali postupne zvyknúť. „Je to proces,“ dodal Lajčák. Podľa neho sa Slováci neznámej kultúry a náboženstva boja.

    Spýtajte sa premiéra

    Na pretras sa dostal aj ďalší slávny premiérov výrok, podľa ktorého chce Robert Fico zabrániť tomu, aby na Slovensku vznikla „ucelená moslimská komunita“.„Ak toto nie je diskriminácia na základe náboženstva, povedzte mi, čo je to diskriminácia,“ zatlačil na Lajčáka Sebastian. „Choďte za premiérom a spýtajte sa jeho,“ odpovedal minister, na čo Sebastian zareagoval slovami, že Lajčák ako minister premiérovi slúži.

    Minister sa už nezmohol na nič iné, len zopakovať to, čo hovoril od začiatku: „V mojej krajine nikdy neprebehla diskriminácia ľudí na základe náboženstva ani z iného dôvodu. Bodka.“ Sebastian na záver nezabudol ešte podotknúť, že antimoslimské výroky Roberta Fica pomohli extrémnej pravici k raketovému vzostupu popularity.  

    Zdroj: Facebook/DW – Conflict Zone

    - Reklama -