VIDEO Klaus a Mečiar spomínali na rozdelenie Československa

    0
    Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

    Hneď v úvode Václav Klaus podľa servera iDnes.cz povedal: „Rozdelenie bolo logickým, správnym, potrebným a vtedy navyše nevyhnutným krokom.“ A pokračoval: „V žiadnom okamihu sme nedopustili roztržku a vedeli sme, že ústupky a kompromisy boli potrebné. Vývoj za uplynulých 25 rokov nám dal za pravdu.“ Podľa jeho slov bol prínos pre Slovenskú republiku väčší ako pre Česko, za čo je podľa svojich slov rád. „Slovensko chcelo svoj samostatný štát a dokázalo, že to zvládlo veľmi úspešne,“ dodal.

    Vladimír Mečiar pritakával, že bolo treba nájsť lepšie riešenie vtedajšieho fungovania federácie, a poznamenal, že sa tým prispelo k tomu, že obe národné štáty majú veľmi kvalitné vzťahy. „Ktoré dva štáty v Európe k sebe majú bližšie ako Česko a Slovensko? Nenájdete ich,“ zhodnotil Mečiar.

    Zdroj: Facebook/ČT24

    Delenie ČSFR je späté práve s týmito dvoma menami politikov, ktorí boli v tom čase predsedami českej a slovenskej vlády. Česká a Slovenská Federatívna Republika zanikla na konci 31. decembra 1992. Tým sa tak ukončili časté diskusie politických reprezentácií o ďalšej budúcnosti ČSFR. Od 1. januára 1993 fungujú dva samostatné štáty – Česká republika a Slovenská republika.

    - Reklama -