VIDEO Kiska rečnil pred študentmi. Ja so štátom a politikou nechcem mať nič spoločné, zaznelo kedysi z jeho úst

    0
    Prezident SR Andrej Kiska počas prednášky so študentmi Ekonomickej univerzity v Bratislave (Autor: OS)

    Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska prednášal v utorok pred študentmi Ekonomickej univerzity v Bratislave. Po vstupe do študentmi preplnenej univerzitnej auly ho privítal standing ovation.

    „Je mi veľkou cťou, že môžeme na pôde Ekonomickej univerzity po prvýkrát v jeho funkčnom období privítať jeho excelenciu prezidenta Slovenskej republiky, pána Andreja Kisku,“ uviedol prezidenta rektor univerzity Ferdinand Daňo, pričom vyzval študentov, že sa nemajú báť pýtať Kisku otázky, na ktoré on rád odpovie.

    S bratom sme vlastnili súkromné lietadlo

    Kiska začal príhovor pred študentmi s tým, že je veľmi rád, že môže byť medzi mladými ľuďmi, ktorí pre neho predstavujú budúcnosť Slovenska. Následne Andrej Kiska predstavil svoju životnú cestu, ako sa stal prezidentom. „V prvom rade ja som elektrotechnický inžinier. Musím však povedať, že som sa svojmu povolaniu minul a titul som mal už dávno vrátiť, aspoň moja manželka mi to hovorí,“ začal Kiska svoj príbeh. Porozprával aj o svojej snahe vyskúšať šťastie za veľkou mlákou v Amerike, pričom v 27 rokoch odišiel do New Jersey a začal robiť na benzínovej pumpe. Postupne prišlo sklamanie, aj z toho, že investoval do spoločnosti peniaze, ktoré tam za rok a pol zarobil, pričom firma do šiestich týždňov zbankrotovala. V Amerike sa mu najviac páčilo, že mladí ľudia dokázali vziať život do vlastných rúk.

    „Začal som podnikať s bratom a bratrancom a z absolútnej nuly sme vybudovali v Poprade úspešnú firmu. Získal som titul manažéra roka. S bratom sme vlastnili napríklad súkromné lietadlo,“ pochválil sa prezident študentom, avšak trápila ho otázka, či je to fér, že niekto je taký bohatý a iným sa absolútne nedarí. To ho viedlo k rozhodnutiu založiť charitu Dobrý Anjel.

    Ja do tej špiny nepôjdem, hovoril kedysi o politike Kiska

    „Stále viac a viac ľudí ma oslovovalo, aby som sa stal politikom. Ja som povedal, nie, ja do tej špiny nepôjdem. Ja so štátom a politikou nechcem mať nič spoločné. Nakoniec som sa rozhodol, že pôjdem do tej špiny,“ spomínal súčasný prezident. K zmene rozhodnutia dospel po rozhorčeniach nad tým, že v našej krajine je zlé zdravotníctvo a zbytočne tu zomierajú ľudia.

    Kiska priznal, že je rád, že jeho dôveryhodnosť sa drží na vysokom stupni, hoci s ním pri mnohých témach väčšina spoločnosti nesúhlasila. „Bola to téma napríklad migranti, kde som povedal, že sme moderná krajina a je našou morálnou povinnosťou ukázať, že máme ukázať svoju ľudskú tvár. Je však jasné, že musíme myslieť aj na bezpečnosť a odlíšiť ekonomických migrantov,“ povedal prezident, pričom si spomínal aj na stretnutie s niektorými migrantmi.

    „Nemôžem si sadnúť za jeden stôl s človekom, ktorý mi povie, že SNP je najhoršia udalosť v dejinách Slovenska. Za ten istý stôl, kde prijímam tých, ktorí sa nebáli postaviť fašistom,“ spomenul Kiska ďalšiu nepopulárnu tému, keď sa odmietol po voľbách stretnúť s Marianom Kotlebom.

    V diskusii so študentmi padla prvá otázka, aký má názor na to, že niektorí vládni predstavitelia povedali, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje. Korupcia na najvyšších miestach podľa Kisku existuje. Označil ju za ťažko hmatateľnú a sofistikovanú. Nepovažuje ju však za výpalnícku ako za vlády Vladimíra Mečiara. Ten, kto podľa neho hovorí opak, žije zrejme v inom svete. Verejnosť podľa neho prestáva veriť v spravodlivosť štátu. Môžu za to aj veľké nedoriešené kauzy. Koľko sa už rieši Gorila? Ľudí to prestáva baviť,“ povedal Kiska. Ryba smrdí podľa prezidenta od hlavy.

    Prezident SR Andrej Kiska hovorí o korupcii na Slovensku

    {video id=”4″ /}

    Debata padla aj na tému školstva, ktoré podľa prezidenta musí byť zreformované, pričom existujú školy a fakulty, ktoré by on sám okamžite najradšej zavrel. Nevyhnutnosťou pre zlepšenie školstva je aj viacej peňazí.

    Prečo chcete byť ústavným sudcom? Viete, že ani neviem

    Prezident sa vyjadril aj k súčasnému sporu medzi ním, predsedom parlamentu Andrejom Dankom a predsedom vlády Robertom Ficom o vymenovaní ústavných sudcov. Kiska trvá na tom, že takíto sudcovia by mali byť tvorení právnickou elitou a špičkou našej krajiny. „Začal som sa stretávať s kandidátmi. Pýtam sa, prečo chcete byť ústavným sudcom? Viete, že ani neviem, mňa tu tak poslali, tak tu tak som. Aké sú vaše skúsenosti s ústavným súdnictvom? Moje? Žiadne, ja som notár,“ povedal prezident o svojom sklamaní z politických nominácií.

    Kiskovo sklamanie z kandidátov na ústavných sudcov

    {video id=”6″ /}

    Na Slovensku je 40 portálov platených z Ruska

    „Hybridná vojna je niečo, čo nás trápi všetkých. Na Slovensku je, pokiaľ viem, 40 portálov platených z Ruska, ktoré nám šíria hoaxy, dezinformácie a robia všetko pre to, aby sme sa ako krajiny EÚ nedržali spolu. Snažia sa nás rozvrátiť zvnútra a každú jednu krajinu ešte aj rozvrátiť vo vnútri krajiny. Pravdaže, pre Rusko je ideálny scenár, keď Európska únia nie je jednotná a silná,“ odpovedal prezident na otázky v oblasti hybridnej vojny, vedenej aj nepravdivými informáciami.

    Študenti sa pýtali prezidenta aj na zrušenie amnestií, pričom Kiska odpovedal, že verí, že sa ich podarí zrušiť, hoci ich musí posúdiť Ústavný súd SR. Tlak verejnosti je podľa neho silný. „Určite si ho uvedomujú aj ústavní sudcovia,“ povedal dnes Kiska pred študentmi Ekonomickej univerzity v Bratislave, kde prednášal. Kiska je za rovnosť pred zákonom. Ak ho niekto hrubo zneužil, má za to pykať. „A to aj v prípade vysokopostavených ľudí,“ uviedol.

    Posledná otázka smerovala na to, či nie je lepšie v demokracii diskutovať aj s kotlebovcami, keďže mali 200-tisícovú podporu vo voľbách, pričom by sa v diskusiách mala ukázať ich argumentačná slabosť. „Hovorím, nie Kotleba, nie jeho voliči. Mnohí ľudia, ktorí ho volili, tak nechcú fašizmus, ale ide o vzdor. Je na nás všetkých, aby sme nedovolili ďalší nárast tejto vlny. Potrebujeme spraviť z nášho Slovenska krajinu, na ktorú budeme pyšní, a krajinu, ktorú budeme môcť nazývať naším domovom,“ uzavrel Andrej Kiska diskusiu so študentmi Ekonomickej univerzity v Bratislave.

    Andrej Kiska hovorí o kotlebovcoch

    {video id=”3″ /}

    - Reklama -