VIDEO Kde je tá pracovná sila, pán premiér? Zobudili ste sa? Vyštvali ste ju do zahraničia, komentuje Kollár

    0
    Predseda Sme rodina Boris Kollár (Autor: OS)

    Podľa Kollára počúvame v poslednom čase najmä z úst premiéra a vlády slová typu, že na Slovensku chýba odborná kvalifikovaná pracovná sila. „Pýtam sa, kde je tá pracovná sila, pán premiér? Zobudili ste sa? Dobrý deň. Viete, kde je? Vyštvali ste ju počas desiatich rokov vášho vládnutia. Do zahraničia,“ dôvodí opozičný politik.

    Domnieva sa, že k „exodu“ Slovákov za prácou do zahraničia prišlo najmä preto, aby si zabezpečili aspoň akú-takú slušnú životnú úroveň, netreli biedu a vedeli zabezpečiť svoje rodiny.

    A či by sa boli ochotní vrátiť? „Za určitých okolností by veľká časť prišla späť, keby mala na Slovensku garantované naozaj dobré platy.“ Na trhu práce podľa Kollára chýbajú ľudia nielen preto, že sú vyštvaní v zahraničí, ale aj z dôvodu, že sú viazaní exekúciami.

    Zdroj: Facebook / Boris Kollár

    Keď hnutie Sme rodina pred dvomi rokmi prišlo s exekučnou amnestiou, tak si odborná verejnosť ťukala na hlavu, čo je to za populistický krok, vraví predseda strany. A potom, ako za ňu dva roky hnutie neúnavne bojovalo a trikrát ju predkladalo do parlamentu, zobudila sa odborná verejnosť a predháňa sa v tom, kto prinesie lepší návrh. „Zrazu s tým chodí ministerka Žitňanská, zrazu s tým chodí premiér Fico ako s veľkou témou. Je pravda, že tieto exekúcie uvoľnia na trh práce minimálne 70-tisíc ľudí.“

    Kollár sa vrátil aj k straníckej programovej konferencii Sme rodina, kde pred rokom v ekonomickom programe popísali, ako zvyšovať tlak na rast miezd. „Vypočítali sme, že by to mohlo byť o dvesto eur (zvýšenie v priemere na občana) a na energiách by mohla byť úspora 50 eur. Takúto ekonomiku dnes máme. Keď sme to predtým hovorili, tak si zasa všetci ťukali na čelo, a zrazu dnes premiér hovorí, že my na to máme,“ dôvodí predseda strany.

    Uviedol aj konkrétny príklad zvyšovania miezd. Podľa jeho slov vzrástli v Maďarsku v roku 2017 medziročne platy v priemysle o dvanásť percent, na Slovensku len o šesť. Pritom u nás je vyššia produkcia práce. „Podľa tohto prepočtu mal byť na Slovensku rast o tých 14 až 15 percent. A nedeje sa tak,“ komentuje Kollár.

    - Reklama -