VIDEO Horiaci bytový dom v Londýne: Zhoria tam ľudia zbytočne? Je to možno obrovská nedbalosť, tu je dôkaz

    0
    Hasiči počas boja s požiarom horiacej 27-poschodovej výškovej obytnej budovy Grenfell Tower v Londýne. (Autor: TASR)

    „Som sto metrov od budovy a som celý pokrytý popolom,“ hlásil vo svojej reportáži redaktor BBC neďaleko výškovej budovy Grenfell Tower.

    Na miesto prišlo asi štyridsať záchranárskych tímov, v rámci nich vyše dvesto hasičov. Nie je jasné, koľko ľudí zostalo uväznených v plameňoch, ale vzhľadom na to, že požiar prepukol v noci, sa očakávajú skôr katastrofickejšie scenáre. O 7.15 stredoeurópskeho času boli zverejnené informácie, že do londýnskych nemocníc previezli 30 zranených.

    Podľa svedkov sa z okien v noci ozývalo volanie o pomoc a ľudia z horných poschodí vysielali signály, že sú uväznení a nemôžu nič robiť. Podľa reportérov na mieste bol oheň od desiateho poschodia vyššie úplne mimo kontroly. Budova má pritom 27 podlaží.

    Svedkovia takisto uviedli, že v dome nepočuli požiarne hlásiče.

    Britské servery prinášajú ďalšie informácie, že obyvatelia sa dlhodobo, už niekoľko rokov, sťažovali na nedostatočné protipožiarne zabezpečenie domu, ale ich sťažnosti ignorovali. Už na začiatku roku 2016 združenie Grenfell Action Group na svojich stránkach zverejnilo príspevok bilancujúci množstvo vážnych bezpečnostných a zdravotných problémov v bytovom dome, ktorý postavili v roku 1974.

    Poukazovalo najmä na to, že výšková budova, v ktorej sa nachádza 200 bytov, má len jeden východ, čo v prípade požiaru môže spôsobiť katastrofu. Upozorňovalo aj na nebezpečenstvo vyplývajúce z neporiadku v niektorých častiach domu. To zároveň zdokumentovalo fotkami starých matracov a ďalších harabúrd na chodbách.

    Už pred zverejnením tohto textu podľa združenia nastalo niekoľko situácií, ktoré mohli spôsobiť vážny požiar bytového domu. Preto obyvatelia vyzývali úrady, aby „zaistili, že tento hazard so zdravím a bezpečnosťou bude odstránený“.

    To všetko tvorí podľa združenia časovanú bombu, ktorej výbuch by vrhol výškovú budovu do plameňov, a to doslova. V noci z utorka na stredu presne takáto situácia nastala.

    Mestská rada štvrtí Kensington a Chelsea vydala vyhlásenie, že v bytovom dome bola naplánovaná celková rekonštrukcia zahŕňajúca riešenie protipožiarnych opatrení, ako aj nové zateplenie budovy a výmenu okien. Z vyhlásenia však nie je zrejmé, čo z rekonštrukcie sa už podarilo zrealizovať.

    Zastupiteľský úrad SR v Londýne zatiaľ nemá informáciu, že by medzi obeťami požiaru výškovej 27-poschodovej obytnej budovy Grenfell Tower v severnom Kensingtone v Londýne mali byť Slováci.

    Podrobnosti si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -