VIDEO Hanbite sa, že ste bieli. Americkí rodičia sú zhrození, aké video púšťajú ich deťom na školách

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    V Spojených štátoch je stále citeľnejšia úplne opačná forma rasizmu, ktorú po anglicky hovoriace národy označujú slovným spojením „white guilt“. Tieto dve slová vyjadrujú v USA stále rozšírenejší názor, že by sa belosi mali cítiť vinní za to, že sa narodili ako bieli a sú preto v americkej spoločnosti privilegovaní, aj keď je rasová segregácia v Spojených štátoch už dávno minulosťou.

    Mesiac čiernej histórie

    V USA sa študenti pravidelne učia o histórii černošskej komunity v rámci takzvaného „Mesiaca čiernej histórie“ (Black History Month). Súčasťou tohto mesiaca sú prednášky aj premietanie výchovných videí. Jedno z nich však v americkej Virgínii rozhnevalo desiatky rodičov, podľa ktorých obsah videa rasovo rozdeľuje spoločnosť. 
     
    Štvorminútové video, ktoré sa na amerických školách premieta pod názvom „Štrukturálna diskriminácia: Pretek nerovných príležitostí“ (Structural Discrimination: The Unequal Opportunity Race) je podľa viacerých rodičov študentov zo Strednej školy Glena Allena v okrese Henrico nevhodné, pretože dáva ich deťom pocit viny za to, že sa narodili ako belosi. 
     
    VIDEO Structural Discrimination: The Unequal Opportunity Race
     
    Už úvod videa je koncipovaný tak, že na štarte bežeckej trate stojí štvorica súťažiacich, z ktorých dvaja sú belosi a dvaja Afroameričania. Zatiaľ čo dvojica bielych ľudí spokojne odštartuje, zvyšní súťažiaci majú pred sebou „stopku“ a belosi ich predbiehajú o niekoľko kôl, v ktorých si odovzdávajú stále viac a viac peňazí. 
     
    Takýmto spôsobom sa video podľa rozhnevaných rodičov snaží hodiť vinu na ich deti, ktoré by sa mali cítiť vinné za to, že sa narodili s bielou pleťou a sú tak podľa tohto konceptu v porovnaní s ich rovesníkmi inej farby pleti zvýhodnené. 

    Overené Afroameričanmi 

    Video, ktoré používa metaforu behu, pričom majú všetci súťažiaci na trati iné prekážky podľa toho, aká je ich farba pleti, však vzniklo pred viac ako desiatimi rokmi a za ten čas ho počas „Mesiacov čiernej histórie“ videli státisíce študentov. Záznam, ktorý podľa viacerých rodičov obviňuje deti belochov z toho, že sú vlastne zvýhodnené a mali by sa za to cítiť vinné, vytvorilo Fórum afroamerickej politiky (African American Policy Forum).    
     
    Slová ako otroctvo, genocída či segregácia zaplavia divákov tohto videa hneď v úvodných sekundách, po štarte „pretekov nerovných príležitostí“. Podľa Fóra afroamerickej politiky je video vyrobené pre základné a stredné školy. „Video má veľký vplyv na ľudí, ktorým ho ukazujeme. Väčšina z nás totiž vie len veľmi málo o sociálnej histórii USA a jej neblahom dosahu. Video bolo koncipované ako nástroj na objasnenie americkej histórie,“ uviedol spoluzakladateľ Fóra afroamerickej politiky Luke Harris pre denník The Washington Post. 

    Bieli vinníci 

    Rodičia študentov sa však stále častejšie sťažujú na to, že video z produkcie Fóra afroamerickej politiky zasieva medzi deťmi ešte väčšiu rasovú nenávisť a vytvára rozdiely na základe farby pleti, ktoré by mali byť už dávno minulosťou. Celé animované video je totiž natočené tak, aby sa niektoré deti cítili previnilo za to, že sa narodili s bielou pleťou. Štvorminútový záznam, počas ktorého „bieli bežci“ o niekoľko kôl predbehnú svojich súperov a prebiehajú cieľovou čiarou s nápisom „privilegovaní“, je preto podľa viacerých Američanov v rozpore s filozofiou boja proti rasizmu a vytváraniu rozdielov v spoločnosti. 
     
     
    - Reklama -