VIDEO Fanatici. Milovníci teroristov. Zbabelci, buďte ako Trump, soptil Nigel Farage v europarlamente. To bolo divadlo

    0
    Nigel Farage (Autor: Reprofoto: SkyNews)

    „Vidím, že ste tu dnes popoludní dosť rozrušení, a nepochybujem, že udalosti v USA za uplynulých niekoľko týždňov pre vás znamenali hlboký šok. Možno máte pravdu. Chápete, čo sa tu stalo, že si niekto trvá na svojom volebnom manifeste, dostal sa do úradu a už prvý týždeň vyhlásil, že dodrží sľuby dané svojim voličom? Tomu sa hovorí skutočná demokracia,“ rozohnil sa na pôde Európskeho parlamentu veľký kritik EÚ Nigel Farage. A to bol ešte len začiatok.

    Europoslanec schovaný za listom papiera: Farage vám klame!

    „Na rozdiel od systému, ktorý máme v Európskej únii, kde nevolení komisári, ako napríklad pani Mogheriniová,“ ukázal Farage na šéfku únijnej diplomacie, „majú výhradné právo navrhovať legislatívu, takže som si istý, že je to pre vás naozaj veľký šok, keď vidíte, že demokraticky zvolený politik robí presne to, prečo ho ľudia zvolili,“ dodal.

    Začal sa dovolávať pravdy, až to jeden z jeho kolegov nevydržal a vystavil na kameru nápis „on vám klame“ so šípkou ukazujúcou na Faragea. Ten však trval na tom, že Európska komisia disponuje výhradným právom navrhovať zákony. „Ak sa mýlim, môžete ma vyhodiť z tohto parlamentu, presne tu a teraz, dnes popoludní,“ zvyšoval hlas Farage a výrazne pritom gestikuloval rukami. Zdôraznil, že má právo prednášať tieto slová z pozície predsedu politickej strany, ktorá v roku 2014 vyhrala vo Veľkej Británii voľby do Európskeho parlamentu.

    Patrí sa dodať, že Európska komisia je jediným orgánom EÚ, ktorý môže predkladať legislatívne návrhy. Tieto návrhy však nepripravuje výhradne sama. Robí to z vlastnej iniciatívy, na žiadosť iných orgánov EÚ alebo na základe občianskej iniciatívy.

    Trump teroristom vzdoruje, vy si ich pozývate domov!

    „Mám pocit, že s tou antitrumpovskou rétorikou, ktorá prichádza z každej strany, všetko, čo počujeme, je skutočná podstata európskeho projektu. Tou je skutočný antiamerikanizmus. Trump chce chrániť Spojené štáty pred islamským terorizmom, zatiaľ čo to, čo sa stalo v tejto sále a vo vládach v Európe, bolo pozvanie týchto ľudí do vašich vlastných domovov,“ pokračoval Farage.

    Nazdáva sa, že by sme sa mali zbaviť hysterických výlevov a uvedomiť si, že Trump len zakázal ľuďom zo siedmich krajín, ktoré ako potenciálne nebezpečné identifikovala už vláda Baracka Obamu, vstup do Spojených štátov.

    „A opýtam sa vás, pán Verhofstadt,“ obrátil sa Farage na predsedu parlamentnej frakcie liberálov (ALDE), „kde ste boli, keď Obama v roku 2011 zakázal na šesť mesiacov vstup Iračanom do USA?“ „Nepočujem tu žiadnu kritiku na adresu Saudskej Arábie, Kuvajtu, Bahrajnu a ďalších krajín, ktoré odmietli prijať čo i len jediného utečenca zo Sýrie,“ rozčuľoval sa britský politik. „A ako je možné, že som od vás ani na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu nepočul kritiku šestnástich krajín, ktoré zakázali Židom vycestovať domov na sviatky? Čo je toto za pokrytectvo?“ zúril.

    Nakoniec predložil europoslancom návrh, na ktorom by podľa britského politika mohli demonštrovať, že sú naozaj takí demokratickí, ako tvrdia. „Pozvime Donalda Trumpa do Európskeho parlamentu. Som si istý, že všetci demokrati súhlasia,“ apeloval Farage na svojich kolegov. Európska únia podľa jeho názoru predsa musí komunikovať s najmocnejším mužom na planéte.

    „A ak môj návrh zamietnete, tak len dokážete to, čo som si o vás vždy myslel: že ste antidemokratickí fanatici,“ uzavrel Farage.

    - Reklama -