VIDEO Čo je to konšpirácia? Kto sú ilumináti? Definujte! Ministerka svojimi odpoveďami novinárom vytrela zrak

    0
    Martina Lubyová, ministerka školstva (Autor: TASR)

    Lubyová predložila na stredajšom rokovaní vlády návrh na odvolanie Lukáša Machalu z funkcie generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva školstva. Po dôkladnej úvahe a dohode s ministerkou sa totiž rozhodol z funkcie odísť. „Na prvom mieste je pre mňa to, aby ministerka školstva a celý rezort v pokoji mohli plniť svoju prácu a náš politický program. Nebudem sa zúčastňovať na škandalizácii ministerstva a živiť snahu niektorých médií účelovo diskreditovať moju osobu,” uviedol k tomu Machala. Viac sme o tom písali TU.

    Na špekulatívnu otázku novinárky, či je pravdou, že Machala podpísal oveľa menej služobných ciest do Bruselu ako jeho predchodca a Brusel označoval za miesto zla, kam nechcel posielať úradníkov, ministerka odpovedala, že o tom nič nevie. „Nemôžem vám takto na mieste povedať štatistiku, pretože služobné cesty neprichádzajú ku mne na stôl, takže neviem porovnať tie počty. Naozaj nemám vedomosť o niečom takomto,“ odvetila.

    Na otázku, prečo chcel mať Machala pod sebou eurofondy, Lubyová odpovedala, že nejde o pravdivú informáciu a niekoľkokrát ju pred médiami dementovala. Eurofondy totiž naďalej ostávajú v kompetencii ministra a ich presun pod generálneho tajomníka nebol ani navrhovaný.

    Nominovanie Machalu ministerka neľutuje. Nezhody týkajúce sa dreskódu, ktorý navrhol v jej neprítomnosti, určite nepovažuje za spor a neboli ani dôvodom jeho odchodu. „Keby neodišiel sám, tak by tam pôsobil,“ usmiala sa. Machalovho nástupcu nominovala strana, ktorá má rezort v kompetencii a ona tento návrh po oboznámení sa s kandidátom akceptovala. Lubyová poprela, že by dala Dankovi na výber medzi odchodom Machalu a svojím odchodom.

    Machala sa tak opäť stal poradcom šéfa národniarov. Otázka, či je normálne, aby predsedovi parlamentu radil konšpirátor šíriaci na internete nepravdy, sa minula účinkom. „Nebudem komentovať tieto vaše vyjadrenia, nestotožňujem sa s nimi. Pokladám za normálne, že sa pán Machala vracia do funkcie, z ktorej prišiel,“ povedala a dodala, že Machalu vníma ako odborníka a na ministerstve pôsobil v rámci svojich kompetencií.

    Čo sú to konšpirácie?

    Neodbytnej novinárke však nedalo, že ministerka nekomentuje Machalove vyjadrenia, že svet ovládajú ilumináti a preto nástojila, aby Lubyová k tomu povedala, že s tým nesúhlasí a ide o konšpirácie. „Vyjadrujem sa naozaj v profesionálnej rovine, ani nemám čas študovať ďalšie materiály,“ poznamenala s tým, že nemá čas posudzovať súkromné vyjadrenia zamestnancov.

    „Dodržiavame zákon o štátnej službe. Keď je človek kvalifikovaný v rámci zákona o štátnej službe, vykonáva kompetencie v súlade so zákonom o štátnej službe, nemáme dôvod ho spochybňovať. Pán Machala aj tak odchádza na vlastnú žiadosť a ja som tieto dôvody akceptovala,“ reagovala Lubyová na poznámku, že súkromné spoločnosti za podobné názory prepúšťajú svojich zamestnancov.

    Podľa ministerky v médiách, akademickej obci a medzi verejnosťou nie je definované, čo je konšpirácia. „Konšpirácia sa stáva predmetom vedeckého skúmania. Každý politológ, novinár alebo možno aj politik operuje niekde na rozhraní medzi informáciami, ktoré sú dané, ktoré sú utajované, čo sa domnieva,“ zhrnula a vyzvala novinárku, aby definovala, čo je konšpirácia, potom sa vraj k tomu vyjadrí. Ako odpoveď ministerka dostala tvrdenie, že konšpiráciou je napríklad aj to, že ilumináti ovládajú svet. „Čo sú ilumináti?“ odpovedala Lubyová protiotázkou a následnou požiadavkou exaktnosti s tým, že fenomén iluminátstva neskúmala. „Ako vy chápete iluminátov? Povedzte mi to, ja sa vám k tomu vyjadrím,“ prešla ministerka do protiútoku.

    „Nezdá sa vám, že ideu, že svet ovláda nejaká skupina ľudí, je treba poprieť?“ skúsila naposledy novinárka. Lubyová na to odpovedala, že aj agenda 2030 a agendy na znižovanie chudoby sú inšpirované práve absolútne nerovnomerným rozdelením kapitálu vo svete a tým, že sa táto nerovnomernosť prehlbuje a stále menej ľudí má stále väčší majetok. „Ale z toho by som nevyvodzovala, že tí ľudia ovládajú svet, pretože opäť, akými spôsobmi to robia, a tak ďalej, aby sme nezachádzali, viete, do konšpiračných teórií,“ uzavrela.

    - Reklama -