VIDEO Čaká vás norimberský súd. Pohrozil Čarnogurský na Václaváku. Západu nič nedaroval

    0
    Ján Čarnogurský, advokát, bývalý slovenský premiér a minister spravodlivosti (Autor: archív JČ)

    Na sociálnej sieti Facebook je akcia uvedená slovami Najdôležitejšia tohtoročná demonštrácia proti posilňovaniu vojenskej prítomnosti armád NATO na východe Európy. Toto posilňovanie totiž povedie aj k adekvátnej reakcii Ruska, z čoho budú profitovať len zbrojárske giganty, a nie obyčajní ľudia. Už pred samotnou akciou, ktorá sa konala od 12.h na Václavskom námestí v Prahe, organizátori tiež sľubovali, že sa vzoprú údajnému očierňovaniu Ruska.

    „Protestovať budeme tiež proti šíreniu protiruskej hystérie v médiách a na stredných školách, za ktorými stojí Človek v tiesni a rôzne think tanky financované čiastočne zo zahraničia. Zostavovanie zoznamov domnelých, prokremeľských agentov či webov považujeme za ohrozenie slobodnej a demokratickej spoločnosti,“ píšu.

    V spomínanom duchu sa nakoniec demonštrácia naozaj niesla. K účastníkom prehovorili novinársky matador Jan Petránek, spisovateľka Lenka Procházková, ktorá do povedomia verejnosti vstúpila ako hlasná kritička cirkevných reštitúcií, predseda komunistov Vojtěch Filip, niekdajší minister zdravotníctva Ivan David alebo niekdajší československý a slovenský politik Ján Čarnogurský, ktorý sa výrazne angažuje vo vzťahoch s Ruskom.

    „Aj keby sa vám podarilo rozpútať vojnu, prehráte ju a potom vás bude čakať novodobý norimberský súd,” odkázal svojim ideovým odporcom Čarnogurský na demonštrácii a NATO obvinil, že zastrašuje Rusko jadrovými zbraňami v blízkosti hraníc Ruskej federácie. Šéf komunistov Vojtěch Filip účastníkom, ktorých prišli približne necelé dve stovky, sľúbil, že sa KSČM bude zasadzovať za usporiadanie referenda o vystúpení z NATO.

    Na proteste proti NATO v Prahe vystúpil aj Ján Čarnogurský. Zdroj: YouTube/ParlamentniListy.cz

    - Reklama -