VIDEO Brutálny hejt. Virálne video z dielne organizácie spolupracujúcej so Sorosom podporuje vítanie migrantov. Takúto reakciu asi tvorcovia nečakali

    0
    Záber z videa #MoreThanARefugee (Autor: ReproFoto: YouTube/#MoreThanARefugee)
    Video je na YouTube označené heštegom #MoreThanARefugee, teda po slovensky Viac než utečenec a celé je ladené v pozitívnom duchu. Začína sa prianím dobrého rána od utečencov z rôznych krajín. Príbeh mladej Iračanky, ktorá vystupuje pod menom Maryam, opisuje iná žena s vlasmi zahalenými moslimskou pokrývkou hlavy. Nechýba ani dievča tmavej pleti, ktoré rado hrá futbal, či starší moslim, ktorý vyrába lietajúceho draka. 
     
    Záznam vyvoláva dojem, že utečenci vo svojich nových útočiskách sú vlastne len šťastní ľudia, ktorí radi rapujú, hrajú futbal a bavia deti. „Stále mám schopnosť rozdávať. Prispôsobujem sa,“ hovorí vo videu starší muž menom Hasan žijúci podľa popisu v Grécku. 
     
    V závere videa autori pripomínajú, že na celom svete je viac ako 65 miliónov utečencov, ktorých vyhnali z domovov a „každý z nich má svoj príbeh“. 
     
    Nikto z autorov videa uverejneného na oficiálnom YouTube kanáli zrejme nečakal, že reakcie na tento počin budú skôr negatívne ako pozitívne. 
     
    Pod videom, ktoré zhliadlo takmer 11 miliónov ľudí, sa okamžite začali množiť nenávistné komentáre. Palec dole pri ňom dalo vyše 350-tisíc používateľov, zatiaľ čo pozitívne reagovalo „len“ 125-tisíc ľudí. Kanál YouTube Spotlight, ktorý video uverejnil, sleduje na videoportáli vyše 25 miliónov ľudí. 
     
    Niektoré komentáre pod videom sú plné nenávisti voči utečencom, rasizmu a xenofóbie. Nechýbajú ani obvinenia z napojenia autorov záznamu na Georga Sorosa či vzývanie Adolfa Hitlera. Viaceré časti diskusie, väčšinou vedenej v angličtine, sú z etických dôvodov neuverejniteľné.

    Nič proti ľuďom, ale…

    „Nič proti ľuďom v tomto videu, ale oni nepredstavujú skutočných utečencov,“ píše používateľ v jednom z desiatok tisíc komentárov pod virálnym videom. To je však len slabý odvar toho, čo sa v komentároch spustilo. „Utečenci rovná sa votrelci! Sú tu, aby vzali, čo vám patrí a nedali vám nič naspäť,“ stojí v jednom z novších príspevkov, ktoré pod videom neustále pribúdajú. 
     
    Nechýbajú ani odkazy pre administrátorov, ktorí niektoré komentáre už stihli odstrániť. „Môžete vymazať komentáre, ale nikdy nemôžete vymazať pravdu,“ píše ďalší z používateľov pod virálnym videom. 
     
    Na paškál prišli aj vládnuce elity v Európe, ktorým viacerí ľudia pod týmto videom pripisujú zodpovednosť za takzvanú migračnú krízu. „Utečenci ničia Európu! Niektorí to robia úmyselne a niektorí nie, ale to nemení nič na fakte, že ničia Európu vďaka ľavičiarom pri moci,“ píše sa v ďalšom z desaťtisícov komentárov. 

    Kto je za tým?

    Spomínané video s niekoľkomiliónovou sledovanosťou vzniklo za podpory Medzinárodnej záchrannej komisie (International rescue committee/IRC). Logo tejto organizácie na pomoc utečencom je na začiatku aj v závere videa. Podľa toho, čo IRC píše na svojej oficiálnej stránke, ide o organizáciu, ktorá „implementuje ambiciózne globálne stratégie, aby priniesla jasné výsledky, silné dôkazy a systematický výskum do humanitárnych programov prostredníctvom partnerstva medzi verejným a súkromným sektorom“. 
     
    Prezidentom IRC je labourista a exminister zahraničných vecí Veľkej Británie David Miliband. IRC (International rescue committee) organizuje humanitárne operácie v štyridsiatich krajinách sveta zasiahnutých vojnovými konfliktmi. Pomáha aj s presídľovaním utečencov. 
     
    IRC však nepôsobí len vo vojnou zmietaných oblastiach, ale pre niektorých možno trochu prekvapivo aj v Spojených štátoch. Asistenčné programy na presídľovanie utečencov sponzoruje a organizuje IRC v 26 mestách USA. K nim patria aj takzvané „útočiskové mestá“ (sanctuary cities), s ktorými prezident Donald Trump vedie spor, pretože umožňujú na svojom území žiť ilegálnym prisťahovalcom. 
     
    V súvislosti s touto humanitárnou organizáciou pod vedením britského labouristu Milibanda veľké zahraničné médiá vlani informovali o spolupráci IRC s Georgom Sorosom. Americký miliardár maďarského pôvodu minulý rok vyhlásil, že investuje do projektov na pomoc a presídľovanie utečencov pol miliardy dolárov. „Budem hľadať dobré investičné nápady, ktoré pomôžu migrantom po celom svete,“ povedal Soros vlani v decembri. 
     
    S prosbou o pomoc pri hľadaní dobrých investičných nápadov na globálnu pomoc utečencom sa Soros obrátil práve na IRC a úrad komisára OSN pre utečencov. Podľa zakladateľa Open society foundation (Nadácia otvorenej spoločnosti) sú cieľom jeho polmiliardovej investície „inovácie, ktoré dokáže poskytnúť len súkromný sektor“.
     
    - Reklama -