VIDEO Bizarné, krvavé, nechutné. Po poslednej dávke emailov WikiLeaks sa v USA hovorí o údajných okultných praktikách okolo Clintonovej. Z tohto sa obracia žalúdok

    0
    Marina Abramovičová (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Americkí voliči nevedia, čo si po posledných zverejnených emailoch Johna Podestu – šéfa volebnej kampane Hillary Clintonovej, majú myslieť. Hlavnými protagonistami celej veci sú okrem Podestu jeho brat Tony Podesta a, mierne povedané, kontroverzná umelkyňa Marina Abramovičová. Všetko si však vyžaduje trochu vysvetľovania.

    „Drahý Tony, tak veľmi sa teším na Spirituálne varenie (Spirit Cooking) u mňa doma. Môžeš mi dať vedieť, či príde aj tvoj brat? S láskou, Marina,“ napísala „umelkyňa“ bratovi Johna Podestu 28. júna 2015. Tony v náväznosti na to svojmu vplyvnému súrodencovi preposlal mail Mariny s textom. „Si v New Yorku vo štvrtok 9. júla? Marina chce, aby si prišiel na večeru.“

    Z emailovej komunikácie je zrejmé, že dotyční sa dobre poznajú. Oslovujú sa krstným menom, pričom nie je uvedená adresa, na ktorú majú prísť. Znamená to teda, že bratia Podestovci dobre vedia, kde Abramovičová býva.

    Nevyhnutná otázka: Čo to je spirituálne varenie? Ide o bizarnú „umeleckú“ performáciu, ktorá, ako Abramovičová priznáva, súvisí so spiritualitou a duchovnom, pričom celá vec pripomína okultnú ceremóniu. Abramovičová pri týchto vystúpeniach používa hustú krv, ktorou napríklad oblieva objekt vyzerajúci ako malá drevená postava a na steny píše odkazy ako napríklad: „S ostrým nožom, zarež hlboko do prostredného prstu ľavej ruky a zjedz bolesť!“ Pri iných vystúpeniach nechýbajú ani krvou namaľované symboly, ako sú napríklad číslo 666 (číslo alebo meno šelmy) alebo obrátený pentagram, ktoré sú tradične asociované so satanizmom.

    Ako konštatuje Abramovičová vo svojej knihe Spirituálne varenie s nevyhnutnými prísadami afrodiziak, samotná krv je pri tejto praktike zmiešaná so spermatom a materským mliekom.

    Spirituálne varenie s Marinou Abramovičovou

    Varovanie. Nasledujúce video nie je určené pre deti a citlivejšie povahy.

    Abramovičová: Ak to robíte doma, nie je to umenie

    Veľmi zaujímavá je zároveň odpoveď tejto ženy na otázku, ktorú dostala na sociálnej sieti Reddit pred tromi rokmi. „Marina! Aké miesto má podľa vás okultizmus v súčasnom umení? Môže byť mágia vykonávaná (a nie iba prisvojená)?“ spýtal sa Abramovičovej neznámy zvedavec. Umelkyňa odpovedá nasledovne: „Všetko závisí od kontextu, v ktorom robíte, čo robíte. Ak robíte okultnú mágiu v kontexte umenia alebo galérie, potom to je umenie. Ak to robíte v inom kontexte, spirituálnych kruhoch alebo doma, alebo v televíznych reláciách, potom to nie je umenie.“

    Čo si o tom myslieť?

    Po zverejnení emailov v spojitosti s videami a vyjadreniami Mariny Abramovičovej sa najmä na alternatívnych médiách roztrhlo vrece s článkami s titulkami ako: John Podesta sa zúčastnil na satanistickej párty Spirituálne varenie alebo Spirituálne varenie, šéf Clintonovej kampane praktizuje bizarný okultný rituál. Zopár mainstreamových médií, ktoré sa o veci rozhodli napísať, celú vec zmietli zo stola ako nepravdu a dezinformáciu. Spravil tak napríklad portál Snopes, ktorý sa odhaľovaním dezinformácií zaoberá. Portál cituje Abramovičovej vyjadrenie pre ArtNews, v ktorom hovorí: „Bola to iba normálna večera… Mali sme iba normálne menu, ktoré nazývam spirituálne varenie. Nebola tam žiadna krv ani nič iné. Jednoducho, voláme veci srandovnými názvami, to je všetko.“

    Večera bola podľa Abramovičovej určená pre tých, ktorí jej v rámci projektu KickStarter venovali viac ako 10-tisíc dolárov. „Noc sa končí so zlatou guľou, receptom, ktorý Marina dostala v tibetskom kláštore. Marina donesie na večeru suvenír spirituálneho varenia pre každého podporovateľa,“ píše sa na stránke KickStarter s tým, že predpokladaný termín večere mal byť december 2014. Večera, na ktorú pozývala Abramovičová bratov Podestovcov, sa však konala v júli 2015.

    Portálom Snopes, TownHall a Washington Post stačilo vyjadrenie Abramovičovej ako dôkaz, že celá vec je hlúposťou. Abramovičová povedala, že toto spirituálne varenie nebolo tým spirituálnym varením, ktoré viackrát predviedla a o ktorom napísala knihu, „takže sa všetci upokojte,“ znel argument.

    Vysvetlenie však očividne čitateľom týchto médií nepostačovalo. „Toto nie je nepravda, emaily boli potvrdené cez DKIM. Táto stránka je hnusný vtip, vôbec si veci nepreštudujete. Ak nejaký politik povie, že to ´nie je pravda´, tak vy to automaticky označíte ako nepravdu,“ napísal jeden z kritických čitateľov Snopes na sociálnej sieti Facebook. Podobne znie aj najviac „vylajkovaný“ komentár pod článkom TownHall. „Pozreli ste sa na tú nechutnú kuchárku? Ak sú pravé obrázky na internete, ako aj videá, v ktorých táto žena vysvetľuje toto ´spirituálne varenie´, tak Podesta sa k nej nikdy nemal ani len priblížiť,“ napísala očividne znechutená Američanka.

    Článok od Snopes a reakcie

    Aby toho nebolo dosť…

    Práca Ambramovičovej si po zverejnení spomínaných emailov získala neobyčajnú pozornosť. „Pátrači“ na internete upozornili napríklad na fotografie Abramovičovej s kozou hlavou (ďalší známy okultný symbol), skutočnosť, že si bola schopná vyryť na telo pentagram alebo umelkyňou organizované večere, pri ktorých sa podávali podobizne ľudských tiel. Abramovičovej umenie pritom finančným darom podporila aj nadácia Clintonovcov.

    Následok

    V konečnom dôsledku je dôležité, čomu volič verí. A po emaile o spirituálnom varení sa vzniesla vlna otázok, vtipov a kritiky smerom ku Clintonovej, Podestovi a Abramovičovej. Hashtag #SpiritCooking trenduje na Twitteri a najviac si to pravdepodobne odniesol twitterový účet Abramovich666. „Nie som satanistka! Prestaňte s tým!“ napísala Abramovičová na Twitteri. „Áno, a používaš číslo 666, aby si odôvodnila toto tvrdenie,“ konštatoval jeden z mnohých komentárov. Objavujú sa tiež názory, že záležitosť môže Clintonovej odliať katolíckych latinskoamerických voličov, ktorí zvyknú byť poverčivejší ako zvyšok americkej populácie. V už dosť tesnom súboji je istá iba jedna vec, #SpiritCooking Clintonovej kampani určite nepomôže.

    Čo si zo všetkého odniesť?

    Nevieme, samozrejme, či John Podesta a Tony Podesta venujú okultným praktikám, nevieme, či sa John Podesta na spomínanej večeri zúčastnili a tiež nevieme, ako prebehla. Mohlo ísť naozaj iba o „srandovný názov“ normálneho posedenia v rámci kickstartovej kampane (ktorá ale mala prebehnúť o pol roka skôr). Vieme však, že tieto významné postavy blízke ku Clintonovcom oslovujú krstným menom a sponzorujú umelkyňu, ktorá má vzťah k okultizmu, telesnými tekutinami je schopná namaľovať na stenu pentagram (a vyryť si ho žiletkou na brucho), ako aj číslo 666 (a umiestniť si ho za meno na Twitteri), a ktorá napríklad vytvorí a potom s fanúšikmi a známymi zje koláč v tvare zakrvavenej ženy (všetko v rámci umenia, takže je to OK). Vieme tiež, že Abramovičovú zafinancovala aj nadácia Clintonovcov. Všetko je to legálne. Je to však v poriadku? Odpoveď zostávava na čitateľovi, a najmä každom americkom voličovi. 

    - Reklama -