VIDEO Bikiny, minisukne a divoké párty v Iráne. To nie je fikcia ale minulosť

    0
    Irán pred 40 rokmi (Autor: ReproFoto: youtube)

    Na YouTube si môžete pozrieť video Joshuu Kohena, v ktorom je z koláží snímok zachytený život Iráncov za vlády šacha Pahlavího. Požehnaním a zároveň prekliatím krajiny boli obrovské náleziská ropy.

    Keď Irán v roku 1951 znárodnil jej ťažbu, začali USA a Británia ostro zasahovať do chodu vecí v krajine. S ich pomocou sa upevnila moc šacha Mohammada Rezu Pahlavího. Ten modernizoval Irán v západnom štýle. Zmeny v krajine však vyvolali moslimský odpor, ktorý vyvrcholil v roku 1979 Islamskou revolúciou. Iránski šiiti, komunisti, tradičná iránska obchodnícka trieda – tí všetci Pahlavímu vyčítali jeho vzťahy s Izraelom, Veľkou Britániou i USA.

    Farebné šatky, účesy, bikiny

    Počas vlády Pahlavího mohli Iránci chodiť po uliciach v oblečení západného štýlu, islam nebol určujúcou silou v spoločnosti a ženy boli rovnoprávne s mužmi. Na snímkach zo spomínaného obdobia mali ženy napríklad odhalené kolená, farebné šaty, účesy alebo rozpustené vlasy. Všetko, čo je dnes nemysliteľné. Výnimkou neboli ani dvojdielne plavky. Oblečenie však nie je jediným znakom iránskeho režimu spred 40 rokov. O uvoľnenosti vtedajšieho režimu svedčia aj diskotéky či divoké párty.
     

    Po vyhlásení Iránskej islamskej republiky (11. februára 1979) sa pomery v krajine výrazne zmenili. Zvíťazila islamská revolúcia. Iránsky šiitský náboženský vodca ajatolláh Chomejní nechal popraviť odporcov a nastolil režim na báze islamu. Šach bol nútený vládnuť pomocou teroru a po vzburách v roku 1979 opustil krajinu. Počas režimu ajatolláha Chomejního sa zväčšilo napätie medzi blízkym Irakom a Západom.

    Dnes je iránsky, a teda šiitsky islam veľmi konzervatívny, so všetkými náležitosťami ako napríklad dohováranie sobášov žien a dôsledné dodržiavanie práva šaría. Jeho politika sa tiež úplne obrátila a Spojené štáty sa stali najväčším nepriateľom, hneď po Židovskom štáte.

    - Reklama -