VIDEO Ako predstaviteľka národnej strany by mala dbať na to, že národ má byť vzdelaný, odkazuje ministerke Mrva v reakcii na obmedzenie 8-ročných gymnázií

    0
    Ján Mrva pred Gymnáziom Matky Alexie v Bratislave (Autor: ReproFoto: Facebook/J.Mrva)
    Mrva na svojom facebookovom profile uverejnil video, v ktorom posiela jasný odkaz ministerke školstva Martine Lubyovej (nom. SNS). Tá je síce iba nominantkou národniarov, ale starosta bratislavskej mestskej časti napriek tomu nešetrí kritikou. Dôvodom je práve obmedzenie počtu žiakov prijatých na 8-ročné gymnáziá na 10 percent. V Bratislave tieto školy navštevuje až 19 percent žiakov. 
     
    „Ako predstaviteľka národnej strany by mala (ministerka školstva) dbať na to, aby bol národ vzdelaný po príklade štúrovcov,“ vraví na zázname spred Gymnázia Matky Alexie Mrva a naznačuje, že aj spomínaní štúrovci študovali na cirkevných gymnáziách, ktoré pre nové opatrenia majú problémy. 
     
    „Treba zabezpečiť dobré vzdelanie našej mládeži, aby národ v budúcom storočí prežil, lebo my potrebujeme mladých vzdelaných ľudí, a preto sme začali aj petíciu za záchranu súkromných cirkevných gymnázií v Bratislave, ale nielen v Bratislave, ale aj na Slovensku,“ vyhlásil Mrva. 
     
    O petícii proti likvidácii súkromných a cirkevných osemročných gymnázií sme písali TU
     
    Ministerstvo školstva pôvodne chcelo znížiť počty žiakov na osemročných gymnáziách tak, že sa na ne bude môcť celoplošne dostať len 5 percent žiakov z jedného ročníka. Táto hranica sa síce zdvojnásobila na 10 percent, ale pre Bratislavu to napríklad znamená, že sa skončí forma 8-ročného gymnaziálneho štúdia až na desiatich školách a na ostatných klesne počet detí, ktoré budú prijaté.
     
    - Reklama -