VIDEO Aj takto strávili politici volebný deň. Droba vysielal naživo, Hlina bežal dcéram na stužkové, Jurinová zasadila v záhrade čerešňu, Jakubcovi zanôtil známy raper

    0
    Sobota 4. novembra bola na Slovenku v znamení župných volieb (Autor: Facebook, Richard Sulik)

    Už od rána smerovali do „svojej“ volebnej miestnosti aj politici, zväčša v sprievode partnera, prípadne aj ratolestí. Odvolené má už súčasný košický primátor a zároveň favorit na post košického župana Richard Raši.

    Ten volil v sprievode manželky, pričom volebnú komisiu navštívil ako obvykle už ráno.

    Poslanec za vládnu stranu Smer-SD si poťažkal, že ľudia nie vždy pristupujú k voľbám zodpovedne, t. j. voľby ignorujú.

    „Problémom je, že ľudia nechápu, čo všetko VÚC robia. Ale keď sa s nimi stretnete kdekoľvek v Košickom kraji, tak vám povedia, aké problémy majú, a mnohokrát sú v kompetencii iba vyššieho územného celku, napr. cesty medzi obcami,“ povedal o. i. zástupcom médií Raši po tom, ako vhodil do urny hlasovacie lístky.

    Zaujímavý marketingovo-propagačný počin vymyslel aj bratislavský kandidát na župana Juraj Droba. Pravicový kandidát totiž uverejnil na svojom facebookovom profile polhodinové video, v ktorom je zdokumentovaný celý proces dnešného „odvolenia“.

    Video sa začína odchodom liberála z domu v sprievode malého syna a „kameramana“, nasleduje presun do volebnej miestnosti, ako aj samotný akt zakrúžkovania vybraných favoritov. Za plentou bol Droba v sprievode syna Jurka, pričom spoločnosť jednému z favoritov v rámci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) robili aj zástupcovia médií.

    Tým po opustení volebných priestorov už v exteriéri Droba okrem iného povedal: „Voľby v tom našom Bratislavskom kraji sú tak tesné, že sa bude naozaj rátať každý jeden hlas a možno všetci štyria kandidáti majú šancu byť zvolení. Odhadujem, že účasť môže byť mierne vyššia ako minulé voľby, a netrúfam si ani povedať, či by vyššia účasť bola pre mňa výhodná alebo nie.“

    Po tom, ako Juraj Droba odvolil a vlastne aj „dovysielal“, išiel asistovať aj svojmu straníckemu kolegovi a lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi. Europoslanec zverejnil na Facebooku aj ich spoločnú fotografiu.

    Popoludní navyše Sulík pridal aj status o volebnej účasti.

    „V okrsku č. 21 v Bratislave bolo do 15:00 voliť 180 voličov z 1 015 oprávnených. Do 22. zostáva 7 hodín, tak snáď sa podarí dosiahnuť cieľ  – 30 percent volebná účasť,“ vyslovil odvážne prianie líder liberálov.

    Pravicová kandidátka v Žilinskom samosprávnom kraji Erika Jurinová volila už ráno v obci Nižná, neskôr na Facebook „zavesila“ aj fotografie, ktoré majú symbolický podtext. Ako totiž napísala konkurentka Juraja Blanára o županské kreslo: „Dnes sme vymenili staré za nové,“ čím doslovne narážala na fakt, že starú čerešňu v záhrade vymenili za novú.

    Stará čerešňa totiž podľa političky už neprinášala úrodu. 

    Samozrejme, skrytým posolstvom celého odkazu bolo, že Jurinová si želá zmenu aj na poste predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), čím vlastne prezentovala svoju ambíciu vystriedať súčasného župana v jeho funkcii.

    Na fotografii v záhrade je Jurinová odfotená spolu s dcérou a manželom.

    V obci Miloslavov odvolil aj predseda NR SR Andrej Danko. Národniari mali medzi sedemnástkou kandidátov aj svojho zástupcu v podobe mladého Lukáša Parízeka. Šéf SNS Danko zúčastneným novinárom o. i. povedal, že každé voľby sú vlastne novou šancou. Tak pre voličov, ako aj pre politikov.

    „Každé voľby dávajú šancu aj pre nových ľudí, ktorí chcú odísť zo súkromnej sféry do verejnej. Alebo majú lepšie myšlienky, aby sa (títo ľudia) realizovali. Treba ísť do verejného života, treba si to skúsiť. Aké ťažké je to bojovať s tými veternými mlynmi, aké ťažké je veci meniť a vysvetľovať,“ ponúkol svoj aktuálny pohľad tesne potom, ako odvolil, Andrej Danko.

    Vyzývateľ Tibora Mikuša o post trnavského župana Jozef Viskupič tiež príliš neotáľal a už predpoludním si splnil občiansku povinnosť. Spoločnosť mu robila manželka s deťmi. Poslanec za OĽaNO zažíval v poslednom období hektické časy, preto sa bezprostredne po vhodení hlasovacieho lístka rozhodol odreagovať tým, že išiel podporiť synátora Vilka na hokejový turnaj. 

    Športom, a v tomto prípade dokonca aktívnym, sa rozhodol odreagovať aj poslanec Ľubomír Galko. Ten našiel paralelu medzi dnešným futbalovým zápasom „starí“ vs „mladí“, ktorého sa zúčastnil, a výsledkom župných volieb.

    Na dôvažok Galko pripomenul, aké je dôležité neodignorovať dnešný volebný deň, ako aj to, že Milan Ftáčnik nie je podľa člena SaS tou správnou voľbou pre BSK.

    „Tak to vyzerá, že Ďuro Droba to fakt dá, prikláňajú sa k nemu ďalší a ďalší, mnohí mienkotvorní ľudia. Lenže – priatelia a kamaráti dobrej vôle z Bratislavského kraja, bacha na to! Aj my sme dnes viedli v tom rannom futbale ako ,mladínad ,starcami4:1 a chvíľu sme vypustili, jeden z nás sa zranil a bum – prehrali sme 4:8. Preto nič nesmieme nechať na náhodu – smerák Ftáčnik je mimoriadne nebezpečný. A to, že je to dnes výlučne medzi Ftáčnikom a Drobom, je isté ako olovená rúra. Tak si, prosím, tú prechádzku do volebnej miestnosti určite spravte,“ uviedol na facebookovom profile Galko.

    Aj líder opozičného hnutia Sme rodina sa zúčastnil župných volieb. Na fotografii pózuje sám, vhadzujúc dnu obálku. Záber komentoval stručne, no jednoznačne: „Odvolené.“

    Nezávislý kandidát na bratislavského župana Martin Jakubec pridal krátke hudobné video s uznávaným raperom Michalom „Egom“ Strakom, ktorý je tiež známy zo skupiny Kontrafakt. Napokon samotný Jakubec je človek zo šoubiznisovej branže. Krátky klip sa nesie v uvoľnenej atmosfére, Jakubec však na svojom Facebooku doteraz neuverejnil žiaden záber z volebnej miestnosti, že bol voliť.

    V Banskobystrickom kraji sa hovorí predovšetkým o súboji vyzývateľa Jána Luntera a súčasného župana Mariana Kotlebu. Prvý menovaný prišiel odvoliť v sprievode manželky.

    „Dnes sa rozhoduje o tom, ako sa tu bude žiť ďalších 5 rokov nám – a či tu budú chcieť žiť aj naše deti. Ja verím, že spoločne dokážeme náš kraj zmeniť k lepšiemu, urobiť z neho miesto, kde sa žije dobre. Nesmieme sa však spoliehať, že to za nás odhlasujú ostatní,“ píše o. i. vo svojom statuse úspešný podnikateľ, ktorému vyjadrili verejnú podporu aj športovci Matej Tóth či Michal Handzuš.

    Napriek tomu, že nekandiduje, zažíva dnes ultrahektický deň šéf mimoparlamentnej strany KDH Alojz Hlina. Líder kresťanských demokratov totiž musí okrem volieb vyriešiť aj podstatne komplikovanejšiu záležitosť – stužkové dvoch svojich dcér, pričom každá z akcií sa koná na inom mieste!

    - Reklama -