V zdravotníctve sa chystajú zásadné zmeny. Minister chce rušiť až polovicu pohotovostí

    0
    Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Autor: SITA)

    „Máme zhruba 89 lekárskych služieb prvej pomoci na Slovensku, hoci, myslím si, že zo zákona je povinných 48. Niektoré pohotovosti skutočne nefungujú efektívne, sú tam lekári v 24-hodinovej prevádzke a nepotrebujú tam byť,“ hovorí Drucker. Pohotovosti by sa mali po novom vyskytovať len v mestách, kde sú nemocnice a na jednu pohotovosť by malo pripadnúť stotisíc ľudí. Na problematiku si posvietil portál Topky.sk.

    „Návrh riešenia v rámci projektu Nová pohotovosť – teda definovanie pravidiel pre organizáciu a prevádzku LSPP pre dospelých a deti, ako aj zubno-lekárskej a lekárenskej pohotovosti s 24-hodinovou službou, vrátane dostupnosti, financovania, optimalizácie existujúcej siete – bude dokončený do konca tohto roka,“ prezradila hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková pre Topky.sk. Podľa ďalších informácií je projekt zatiaľ v štádiu rozpracovanosti.

    K problematike sa vyjadrila aj členka zdravotníckeho výboru a poslankyňa za SaS Janka Cigániková. „Jeho iniciatívu som pochopila ako snahu o zrušenie niektorých ambulantných pohotovostí, tzv. LSPP (lekárska služba prvej pomocí) a to najmä na miestach, kde zároveň funguje pohotovosť v nemocnici, tzv. centrálny príjem. Lekári sú dnes nútení slúžiť nočnú LSPP podľa nariadenia VÚC, pričom ide o druh pohotovosti, kde Vám nevedia urobiť ani röntgen. Súhlasím s ministrom, že je neefektívne mat otvorené súčasne 2 pohotovosti kúsok od seba, pričom LSPP je využívaná zanedbateľné oproti nemocničnému centrálnemu príjmu,“ vyjadrila sa pre portál poslankyňa.

    - Reklama -