V tomto americkom meste by sa černoch dobre necítil. Rozmanitosť je skryté označenie pre genocídu belochov, hovoria bilbordy

    0
    Ilustračná fotografia: Americké vlajky (Autor: TASR)

    Návštevníkov Harrisonu v Arkansase víta veľký nápis, ktorý mesto opisuje ako krásne a plné krásnych ľudí a sľubuje, že v ňom nenájdete žiadne „zlé susedné štvrte“. Nechýba ani doplňujúci slogan, ktorý utvrdí každého návštevníka v tom, aké politické názory tam vládnu. „Rozmanitosť je skryté označenie pre genocídu belochov,“ píše sa v slogane.

    Podľa denníka Mirror, ktorého novinári boli v Harrisone osobne, ide o najrasistickejšie mesto v celých Spojených štátoch. Práve Harrison je podľa denníka centrom takzvanej „alt-right“, teda alternatívnej pravice, ktorá sa šíri v USA a pri voľbách podporila Trumpa. Väčšina tých, ktorí sa za prívržencov alternatívnej pravice považujú, rasizmus odmieta. Tento politický prúd má však aj radikálne krídlo, ktoré je toho názoru, že biela rasa je v ohrození zo strany multikulturalizmu.

    Nejde však len o takzvanú alternatívnu pravicu, ktorá patrí medzi radikálnejších voličov Trumpa. Na tento zoznam sa môžu smelo pripísať aj predstavitelia Americkej nacistickej strany, členovia Ku Klux Klanu či krajne pravicovej Rytierskej strany.

    Známym podporovateľom Trumpa, ktorý žije na predmestí Harisonu, je Thomas Robb, ktorý je národným riaditeľom rasistickej organizácie Rytieri Ku Klux Klanu. Pred prezidentskými voľbami ho podozrievali z toho, že mu v meste patrili bilbordy s rasistickými textami.

    Robb dal údajne vyrobiť bilbordy, na ktorých Trumpov slogan: „Urobme Ameriku znova veľkou!“ (Make America Great Again!) dopĺňal text člena Ku Klux Klanu. „Amerika bola veľká nie preto, čo naši otcovia zakladatelia urobili, ale preto, kým boli. Amerika bola založená ako belošská kresťanská republika a ako belošská kresťanská republika bude znova veľkou,“ doplnil republikánov slogan Thomas Robb.

    Svoj hlas dalo Trumpovi vo voľbách až 76 % obyvateľov Harrisonu. Republikán sa od obvinení z toho, že jeho kampaň bola rasistická, a preto prilákala priaznivcov bielej nadradenosti, dištancuje a tvrdí, že ide o samostatnú iniciatívu skupiny ľudí.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

     

    - Reklama -