V televíznej debate zvíťazil Zeman. Drahoš podal slabý výkon, hodnotí slovenský politológ

    0
    Úradujúci český prezident Miloš Zeman (vpravo) a protikandidát na českého prezidenta Jiří Drahoš počas televíznej debaty pred druhým kolom prezidentských volieb (Autor: TASR)

    Volebný expert z brnianskej Masarykovej univerzity čakal od bývalého šéfa Akadémie ČR viac. “Prekvapil ma relatívne slabý výkon Jiřího Drahoša. Očakával som, že bude lepším rečníkom a že bude rýchlejšie a flexibilnejšie reagovať na rôzne výčitky Miloša Zemana,” vyhlásil politológ a zdôraznil, že “Jiří Drahoš bol pripravený obsahovo, témy mal naštudované, z voleja bol schopný vytiahnuť na Zemana niečo, čo sa stalo v deväťdesiatych rokoch. Situáciu však nezvládal rečnícky.” Dodal tiež, že Jiří Drahoš priazeň voličov po debate nestratil, ale ťažšie sa mu budú získavať noví.

    Úradujúci český prezident si podľa Kerekeša v diskusii počínal oveľa lepšie. “Miloš Zeman vzhľadom na fyzickú kondíciu a svoj vek debatu zvládol veľmi dobre a bol na ňu výborne pripravený. Keby som mal zhodnotiť, kto bol jej víťazom, tak určite to bol Miloš Zeman. Je to možné vidieť aj na tom, ako sa zmenili kurzy v stávkových kanceláriách. Dnes je už podľa kurzov väčšia pravdepodobnosť, že voľby vyhrá súčasný prezident,” objasnil odborník.

    Výkon oboch kandidátov v predvolebných debatách podľa neho môže ovplyvniť rozhodovanie istej časti voličov. “Veľa voličov je pravdepodobne už rozhodnutých, značná časť bude voliť Zemana a značná časť bude voliť proti Zemanovi, bez ohľadu na to, kto sa proti nemu postaví. Medzi nimi sú nerozhodnutí voliči, ktorých by debaty teoreticky mohli ovplyvniť,” skonštatoval Kerekeš.

    Debata odvysielaná v utorok na obrazovkách televízie Prima bola jedným z dvoch duelov pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb v ČR, ktoré sa uskutoční tento piatok a sobotu. Ďalšia z diskusií je naplánovaná na štvrtok a odvysiela ju Česká televízia.

    - Reklama -