V štátnej poisťovni bude zrejme ešte poriadny vietor. Za vznikom rekordnej straty môže byť trestný čin, šokuje Drucker

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    „Nechcem sa tým hrdiť, ani nie som z toho šťastný, že takto musím konať, ale ak nastanú takéto skutočnosti, tak nemám na výber,“ uviedol šéf rezortu v relácii V politike. VšZP, ktorá je najväčšou na trhu, očakáva na konci tohto roka rekordnú stratu 283 miliónov eur. V strate je štátna poisťovňa od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Vlani vykázala zisk 17,6 milióna eur, mala však skončiť v mínuse.

    „Nerád by som vytváral dojem, že všetko ide ako keby 'na prokurátora', ale ak sa preukážu skutočnosti, a pri konaní za minulý rok skutočnosti nasvedčujú tomu, že možno hovoriť aj o skutkových podstatách trestných činov, tak je potrebné tam konať,“ pripustil Drucker, že aj v tomto prípade sa môže obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

    Minister vysvetlil, že mnohé opatrenia, ktoré mali byť pôvodne použité na lepšiu redistribúciu peňazí v poisťovni, musia byť dnes smerované na uhrádzanie vznikajúcich strát. Výšku straty ešte budú musieť potvrdiť vnútorné útvary poisťovne a externý audítor. Už dnes je však jasné, že VšZP je povinná zo zákona konať a prijať ozdravný plán, skonštatoval.

    Okrem trestnoprávnej zodpovednosti je podľa ministra možné vyvodiť voči bývalým manažérom poisťovne aj hmotnú zodpovednosť, otázkou však je jej vymožiteľnosť. Drucker nemá problém s tým, aby sa do budúcnosti miera hmotnej zodpovednosti zvýšila. Podstatné je však podľa neho vytvoriť mechanizmy, ktoré by zabránili vzniku takejto situácie.

    Šéf rezortu vysvetlil, že už boli zmenené stanovy spoločnosti, a tiež zákon, pričom sa rozšírila kontrola VšZP. Bol už vypracovaný návrh, podľa ktorého bude mať v dozornej rade štátnej poisťovne zastúpenie aj tretí sektor, zamestnávatelia, ministerstvo financií a parlamentná opozícia.

    Bývalý šéf štátnej VšZP Miroslav Vaďura necíti vinu za to, že štátna poisťovňa skončí za rok 2016 s rekordnou stratou. Povedal to v piatok (4.11.) novinárom na pôde parlamentu, kde sa plánoval zúčastniť na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo.

    “Ja si svoje argumenty predostriem pred vyšetrovateľom a odborne si ich obhájim. Vinu určite necítim. Výsledok roku 2015 je taký, aký mal byť. Bol zostavený a spracovaný s príslušnou odbornou starostlivosťou tak, ako sa vyvíjali príjmy, výnosy a náklady na výkony zdravotnej poisťovne,” povedal Vaďura.

    - Reklama -