V sprchách necikajte, splachujte záchod, umývajte si ruky, jedzte príborom. Pozrite sa na VIDEO pre utečencov

    0
    Utečenecký tábor. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Kemp v meste Haltern am See vybudovali v septembri roku 2015 a jeho kapacita je 200 ľudí. Tábor údajne vytvorili s úmyslom zabrániť situácii, keby mnohí utečenci prichádzajúci do západonemeckého štátu nemali kde bývať. V tábore utečenci zostávajú od dvoch do ôsmich týždňov, potom ich posielajú do jedného z neďalekých miest.

    Video je rozdelené do niekoľkých sekcií: príchod do Nemecka, nemecká ústava, príchod do utečeneckého tábora, hygiena, núdzové volanie, ochrana životného prostredia, vratné fľaše, jedlo, pitie, fajčenie, nakupovanie, doprava a mena. V časti venovanej nemeckej ústave sa dôraz kladie na to, aby utečenci chápali, že v Nemecku existujú rovnaké príležitosti bez ohľadu na farbu pleti, sexuálnu orientáciu, pohlavie alebo náboženské vyznanie.

    Utečencom je tiež vysvetlené, že v Nemecku sú niektorí ľudia, ktorí sa boja cudzincov. „Ak sa dostanete do situácie, keď sa voči vám niektorí z týchto ľudí bude správať agresívne, prosím, kontaktuje políciu. Rozhodne nezasahujte sami,” upozorňuje migrantov video.

    „Neočakávajte toleranciu len od druhých, buďte sami tolerantní,” nabáda utečencov video.

    „Po príchode vás ubytujú v stane alebo v budove a dostanete najesť a napiť. Potom vás všetkých medicínsky vyšetria. Ak to bude všetko v poriadku, umiestnenia vás do tábora.” Bezplatné raňajky sa v tábore podávajú od 8. h. do 9.30 h., obed od 12. h. do 13.30 h. a večera od 18. h. do 19.30 h. Raňajky a večere sa podávajú vo forme balíčkov. Obed je vždy teplé jedlo.

    Pre utečencov sa každý deň v tábore organizujú kurzy nemčiny, jogy, hrajú sa stolné hry, šport – všetky aktivity sú vyvesené na nástenke v jedálni. Väčšinou sú vraj organizované dobrovoľníkmi, ktorí v tábore pracujú, či už priamo obyvateľmi mesta, alebo ostatnými ľuďmi, ktorí do tábora prídu vypomôcť. Každý dospelý jedinec dostáva vreckové 30 eur na týždeň, každé dieťa potom 5 eur. Je tiež možné zarobiť si 1 euro a 5 centov za “komunálnu činnosť” v rámci tábora. “Mzda” je potom utečencom vyplácaná na konci každého týždňa spolu s vreckovým.

    Vo videu sa objavuje aj detailný popis záchodov. „Je potrebné záchod splachovať a potom je nevyhnutné umyť si ruky. Sprchy sú na umývanie vášho tela. Nemôžete ich používať ako záchod,” uvádza sa v inštruktážnom videu. Vysvetlený je aj koncept triedeného odpadu. „Takmer všetky jedlá sa jedia s pomocou príboru. Niektoré jedlá (napríklad z fast foodu) je možné jesť aj bez príboru.”

    Výrobu inštruktážneho videa má na svedomí združenie dobrovoľníkov Asylkreis z mesta Haltern am See, kde sa tábor nachádza. Podľa informácií uvedených na ich stránkach bol projekt financovaný z príspevkov súkromných darcov. Videá je možné zhliadnuť v anglickom, nemeckom, arabskom a perzskom jazyku.

    Zdroj: Youtube/Sprievodca pre utečencov Haltern am See plná verzia

    - Reklama -