V spore okolo jadrovej dohody s USA sa spoliehame na Európanov, znie z Iránu

    0
    Hasan Rúhání (Autor: TASR)

    “Spoliehame sa na Európanov a doteraz boli signály v tejto súvislosti pozitívne,” citovala dnes Sálehího iránska tlačová agentúra IRNA.

    Dôležité je však, aby sa európske krajiny v prípade potreby postavili na stranu Iránu a proti USA, zdôraznil iránsky predstaviteľ po stretnutí s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom v Londýne.

    I pre pozorovateľov v Teheráne je reakcia ďalších partnerov na rokovaniach o tzv. jadrovej dohode – Británie, Číny, Francúzska, Nemecka a Ruska – dôležitejšia ako nadchádzajúce rozhodnutie Trumpa o postoji USA k dohode uzavretej vo Viedni v roku 2015. Mimoriadne ostro je sledovaná pozícia trojice krajín EÚ a to, ako dôsledne budú Berlín, Londýn a Paríž dohodu obhajovať voči USA a Trumpovi.

    Podľa Sálehího dohoda o iránskom jadrovom programe neukončila len spor svetových veľmocí s Teherán, ale mohla by byť aj príkladom pre iné medzinárodné konflikty.

    “Preto sa aj chceme tejto dohody držať, nie však za každú cenu,” dodal šéf iránskeho jadrového programu.

    Ako bude Irán reagovať na odstúpenie USA od dohody, podľa Sálehího záleží na tom, o čom presne Trump rozhodne.

    Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu vyhlásil, že Trump utrpí ťažkú prehru, ak Spojené štáty odstúpia od jadrovej dohody.

    “Prehráva ten, kto od medzinárodnej zmluvy odstúpi, nie ten, kto ju dodržiava. Dodržiavanie zmlúv je znakom dôstojnosti štátu, ako aj toho, do akej miery je jeho vláda dôveryhodná,” povedal Rúhání.

    - Reklama -