V obci Stráne pod Tatrami kandidujú traja na funkciu starostu. Dvaja z nich už boli pritom odsúdení

    0
    Rómska osada v obci Stráne pod Tatrami (Autor: OS)

    Minulý rok v apríli si obyvatelia Stráne pod Tatrami zvolili súčasného starostu Rastislava Sloveňáka, ktorý kandidoval za Smer-SD. Spomedzi deviatich kandidátov získal najvyšší počet hlasov – 205. K voľbám prišlo 8. apríla 768 voličov, čo predstavuje 71-percentnú účasť.

    V obci sa konali voľby z dôvodu, že bývalý starosta Ján Badžo sa k 20. októbru 2016 vzdal svojej funkcie. V januári 2017 bol navyše odsúdený za korupciu, pričom dostal podmienku na dva roky, zákaz činnosti na tri roky a finančný trest 1000 eur. Exstarosta priznal, že si vyžiadal a prevzal úplatok 10 tisíc eur v súvislosti s výstavbou modulovej školy v obci Stráne pod Tatrami. Obci tak spôsobil škodu vo výške takmer 31 tisíc eur.

    Sloveňák, ktorý bol pôvodne živnostník a ktorý nahradil skorumpovaného Badža, sa bude tento rok uchádzať o svoje znovuzvolenie. Postavia sa proti nemu ďalší dvaja protikandidáti.

    Súdne trestaná manželka exstarostu

    Paradoxne sa proti nemu postaví Badžova manželka Monika Badžová, ktorá kandiduje za stranu Naj a ktorá bola navyše podľa denníka Sme taktiež v novembri 2016 odsúdená za úmyselný trestný čin poškodzovanie veriteľa.

    „V rokoch 2012 až 2014 fakturovala za vykonanú prácu finančnú hotovosť viac ako 28 tisíc eur. Tieto finančné prostriedky sa snažila zatajiť a to tým, že namiesto svojho bankového účtu, kde boli zriadené exekútorské blokácie, si ich dala vyplatiť na iný bankový účet. Takto znemožnila dosiahnutie úplného uspokojenia splatných pohľadávok veriteľov neposkytnutím ich plnenia spolu vo výške viac ako 8 tisíc eur. Verdikt súdu znel – trest odňatia slobody na 16 mesiacov s podmienečným odkladom na dobu 24 mesiacov,“ píše denník Sme.

    Strana Naj však naďalej trvá na svojej kandidátke. „Týmto prípadom chceme poukázať na absurdnosť celého právneho poriadku na Slovensku, kde sa nechytajú veľké ryby, ale iba tie malé,“ ozrejmil predseda strany Viktor Béreš.

    Odsúdený poslanec

    Ďalším kandidátom na starostu je Ján Oračko, ktorý v roku 2012 figuroval v kauze podvodu spolu s bývalým starostom Gustávom Badžom a ktorý bol tiež odsúdený. Dôvodom bolo vystavenia falošného potvrdenia. V tom čase bol starosta práceneschopný a na úrade ho zastupoval poslanec Oračko.

    „Okresný súd Kežmarok uložil obžalovanému Gustávovi B. rozsudkom z 29. apríla 2013 pre pomoc k prečinu subvenčného podvodu v štádiu pokusu trest odňatia slobody v trvaní 8 mesiacov,“ uviedol pre portál korzar.sme.sk hovorca Krajského súdu Prešov Michal Drimák.

    Ako doplnil, výkon tohto trestu mu bol podmienečne odložený na skúšobnú dobu v trvaní 12 mesiacov. Právoplatnosť nadobudol ešte v deň rozsudku na základe schválenej dohody o vine a treste. Rovnaký trest dostal aj súčasný obecný poslanec Ján Oračko, ktorý chce teraz kandidovať za starostu.

    Reálne tu však vzniká otázka ohľadne prekážky práva byť voleným. Prihliadať by na to mala aj sedemčlenná volebná komisia. Tá však nevzniesla žiadnu námietku. „18. septembra zasadala komisia a všetky predložené kandidátne listiny sú zaregistrované. Politického kandidáta tak môže odvolať iba jeho strana, prípadne sa môže vzdať sám. Komisia nemala žiadne vedomosti o pochybnosti dotyčných kandidátov. Nikto z členov komisie ani nepodal žiadnu námietku. Až po zaregistrovaní vyšli na povrch nejaké aféry,“ povedala pre Parlamentné listy zapisovateľka miestnej volebnej komisie Ružena Wildnerová.

    Obec Stráne pod Tatrami pozostáva z dvoch častí – z miestnej časti a z rómskej osady, ktorá je vzdialená 1 km. 10. novembra si tak bude 2149 obyvateľov voliť starostu a deviatich poslancov do obecného zastupiteľstva.

    - Reklama -