V nemeckých voľbách najviac stratili veľké strany. Rozdelenie na východ a západ je stále viditeľné vo výsledkoch

    0
    V parlamentných voľbách v Nemecku môže voliť približne 61,5 milióna oprávnených voličov (Autor: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)
    Podrobnú analýzu toho, ako Nemci hlasovali o novom zložení Bundestagu, priniesol na svojom webe denník Financial Times. Ten v úvode pripomína, že veľké strany utrpeli najväčšiu stratu volebnej podpory v dejinách. Merkelovej kresťanskí demokrati prišli v porovnaní s rokom 2013 o 8,5 percenta hlasov a sociálni demokrati (SPD) stratili vyše 5 percent voličskej základne. 
     
    Namiesto tradičných politických zoskupení sa voliči v Nemecku priklonili na stranu menších hráčov. Až jeden milión bývalých voličov Merkelovej CDU/CSU dalo v týchto voľbách svoj hlas radšej antiimigračnej, krajne pravicovej Alternatíve pre Nemecko (AfD) a ešte viac volilo liberálov z FDP. 
     
    Sociálnych demokratov (SPD) zase pripravili o hlasy liberáli, ľavičiari (Die Linke), Zelení (Grüne) a v neposlednom rade aj ultranacionalisti z AfD. 
     
    Pozoruhodné je potom aj rozdelenie hlasov na východ a západ Nemecka. V bývalej NDR, teda východnom Nemecku, ktoré bolo pod kontrolou Sovietskeho zväzu, mala prevahu Ľavica (Die Linke) a Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktoré získali najviac hlasov v tejto časti krajiny. 
     
    Zaujímavosťou je, že nemecký parlament bude po týchto voľbách najpočetnejší v histórii Nemecka. Prvýkrát od roku 1950 sa do Bundestagu posadí 7 strán (CDU a CSU tvoria koalíciu) a poslancov bude až 709, čo je viac, ako bol doterajší rekord z roku 1994, keď mal nemecký zákonodarný zbor 672 členov. Nárast počtu poslancov je spôsobený proporcionálnym volebným systémom. 
     
     
    - Reklama -