V Turecku vydali v súvislosti s pokusom o prevrat ďalších 117 zatykačov

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: hns)

    Podľa agentúry sa policajná akcia s cieľom zadržať podozrivé osoby vykonáva v 45 provinciách Turecka. Zatykač bol vydaný na 98 dôstojníkov armády v aktívnej službe a 19 ďalších, ktorí boli z armády medzičasom prepustení. 

    Všetky osoby, na ktoré je vydaný zatykač, sú podozrivé, že tajne telefonicky komunikovali s členmi hnutia exilového duchovného Fethullaha Gülena a dostávali od nich takto inštrukcie.

    Po pokuse o prevrat z 15. júla 2016 zadržali v Turecku okolo 50 000 ľudí a prepustili alebo suspendovali viac než 150.000 príslušníkov armády a zamestnancov štátneho i súkromného sektora. Z takéhoto postupu vyjadrili obavy ľudskoprávne organizácie i viaceré západné vlády. Turecká vláda ho však považuje za oprávnený vzhľadom na závažnosť hrozieb, ktorým je krajina vystavená.

    Ankara obviňuje zo zosnovania prevratu duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA, ktorý ale svoju účasť na puči popiera. Väčšina ľudí, ktorých sa zásahy tureckej vlády týkali, bola obvinená práve z toho, že sú Gülenovými stúpencami.

    - Reklama -