V Turecku pred predčasnými voľbami zadržali 47 príslušníkov armády

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    K policajnej operácii došlo krátko pred predčasnými prezidentskými a parlamentnými voľbami, ktoré sú v Turecku vyhlásené na nedeľu. Úrady sa zamerali na 124 ľudí, ktorí údajne pôsobili ako náboženskí vodcovia pre vysokopostavených vojenských pracovníkov.

    Kritici súčasného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zároveň tvrdia, že neúspešný puč používa ako zámienku na potlačenie opozície.

    Niekoľko dní po neúspešnom prevrate vyhlásili v Turecku výnimočný stav. Podľa opozície reštriktívne zákony platiace počas výnimočného stavu vyvolávajú obavy, že voľby neprebehnú spravodlivo.

    Z marcových údajov OSN vyplýva, že v Turecku od pokusu o prevrat zadržali už 160.000 ľudí a prepustili z práce približne rovnaký počet zamestnancov štátnej správy. Viac ako 50.000 zo zadržaných osôb oficiálne obvinili a umiestnili do väzby počas procesov s nimi.

    Voľby v Turecku sa mali pôvodne konať až v novembri 2019, Erdogan však pri oznamovaní zmeny termínu vyhlásil, že takýto krok je potrebný pre rýchle zavedenie nového prezidentského systému v Turecku, aby bolo možné zvládnuť výzvy, ktoré pred krajinou stoja. Systém sústreďujúci viac právomocí do rúk prezidenta schválili Turci tesnou väčšinou vo vlaňajšom referende o zmenách v ústave.

    - Reklama -