V Sýrii začalo platiť prímerie. Asad chce späť všetky oblasti kontrolované teroristami

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    Damask za teroristov označuje nielen islamských extrémistov, ale aj tzv. umiernených protivládnych povstalcov. Asad svoje vyjadrenia poskytol štátnej tlačovej agentúre SANA v uliciach damaského predmestia Dárajjá, ktoré sa v auguste vzdalo vládnym silám.

    “Obraciame sa na všetkých Sýrčanov so žiadosťou o zmierenie,” uviedol Asad, ktorý sa predtým v danej lokalite zúčastnil na modlitbách v súvislosti so začiatkom moslimského sviatku obetovania íd al-adhá. Od začiatku konfliktu v Sýrii sa prezident ukazuje na verejnosti len výnimočne. 

    Dárajjá bola kedysi domovom pre takmer štvrť milióna obyvateľov. V súčasnosti tam nežije už nikto, keďže na základe dohody o kapitulácii boli všetci obyvatelia evakuovaní.

    Spojené štáty a Rusko dosiahli v noci z piatka na sobotu 10. septembra prelomovú dohodu, ktorá má oživiť sýrsky mierový proces. Jej súčasťou je tiež celosýrske prímerie, ktoré začalo platiť dnes po západe slnka (18.44 h damaského času, čiže 17.44 h SELČ), zlepšenie prísunu humanitárnej pomoci, ako aj spoločné vojenské operácie proti zakázaným islamistickým skupinám.

    - Reklama -