V Paríži to vrelo. Zastavte beztrestnosť polície! Polícia je všade, spravodlivosť nikde, znelo ulicami

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Podľa nej sa na nedeľnom pochode od Národného námestia po Námestie Republiky zúčastnilo 7000-7500 ľudí. Ľudia idúci v čele pochodu niesli transparent s nápisom: “Právo a dôstojnosť, zastavte beztrestnosť polície”. Demonštranti niesli aj plagáty s fotografiami 13 predpokladaných obetí policajného násilia. Účastníci pochodu skandovali heslá ako: “Polícia je všade, spravodlivosť nikde”, či “bez spravodlivosti niet mieru” a podobne.

    Akcia mala podľa BFMTV väčšinou pokojný priebeh. Ku koncu pochodu však vypukli zrážky medzi skupinou maskovaných anarchistov a príslušníkmi poriadkovej polície, ktorá voči nim použila slzotvorný plyn. K výtržnostiam väčšieho rozsahu ale nedošlo. BFMTV informovala, že polícia počas pochodu zadržala tri osoby a ďalších ôsmich počas následného koncertu na Námestí Republiky.

    Išlo o ďalší zo série protestov, ktoré vo Francúzsku vyvolal prípad známy ako aféra Théo. Takto sa označuje kauza 22-ročného černošského mladíka, ktorý sa mal stať obeťou znásilnenia počas policajného zásahu proti dílerom drog zo začiatku februára. Policajná hliadka údajne mladíkovi spôsobila vážne zranenia, ktoré si vyžiadali dvojtýždňovú hospitalizáciu.

    Jedného zo štyroch zasahujúcich policajtov obvinili zo znásilnenia a ďalších troch z násilného útoku s priťažujúcimi okolnosťami. Všetci štyria akúkoľvek vinu popierajú.

    - Reklama -