V Nemecku vyčíňajú ľavicoví extrémisti. Poškodzujú železnice a životy cestujúcich vraj môžu byť v ohrození

    0
    Pasažieri čakajú na omeškaný vlak na hlavnej železničnej stanici v Drážďanoch (Autor: TASR)

    Zatiaľ čo nemecké úrady bojujú proti „hate speech“ na sociálnych sieťach, ľavicoví extrémisti ohrozujú životy cestujúcich vo vlakoch a zároveň spôsobujú nemeckým dráham vysoké finančné škody. Boj s extrémnou ľavicou tak pre Nemecko predstavuje ďalšiu veľkú výzvu. Spoločne s bojom proti islamským radikálom a tiež rumunskej, tureckej, albánskej a rómskej mafii.

    Tento týždeň (v článku publikovanom v magazíne Spiegel) bývalý vyšetrovateľ okrem iného konštatoval, že Nemecko sa stalo rajom pre mafiánov. Úrady sa musia sústrediť na boj s radikálnymi islamistami, a tak im nezostáva dosť kapacít na potláčanie mafiánskych zoskupení. Iný nemecký magazín Focus však vo svojom článku naznačuje, že nemecká polícia má okrem mafiánov a islamistov ešte jedného nebezpečného nepriateľa. Je ním extrémna ľavica.

    Svoje o tom vie spoločnosť Deutsche Bahn, ktorá musí pravidelne čeliť útokom rozličných ľavicových bojových oddielov. Pred pár dňami tak napríklad došlo k podpaľačskému útoku na signalizačný systém na dvoch trasách v okolí Berlína. Experti zo spáchania tohto trestného činu podozrievajú ľavicových extrémistov. Nebolo by to ani zďaleka prvý raz, čo zaútočili na nemecké železnice. Ich cieľom sa podľa údajov DB stalo už 442 vlakov a cestujúci boli preto vystavení 14 525 minútam meškania.

    Z tohto počtu muselo byť 173 vlakov odklonených, došlo k vážnym poruchám v prípade 22 vlakov a čiastočným v prípade ďalších 137 vlakov. V decembri 2015 ľavicoví extrémisti úmyselne poškodili železničnú trať na dvoch miestach neďaleko Lipska, aby zablokovali prístup na údajnú demonštráciu „pravicových extrémistov“. Šéf pre bezpečnosť DB Hans-Hilmar Rischke však podobné záležitosti nepovažuje za politický protest, ale za závažnú trestnú činnosť.

    „Takéto nezodpovedné správanie ohrozuje mobilitu spoločnosti a životy cestujúcich. Nehovoriac o tom, že zámerné poškodzovanie železničnej siete nás stojí ročne milióny eur na opravách. V roku 2016 došlo k 32 útokom, čo bolo o päť viac ako v predchádzajúcom roku,“ uviedol Rischke. Ako dodáva magazín Focus, ľavicoví extrémisti považujú železnice a ich cestujúcich za súčasť nezávideniahodného kapitalistického systému, takže sa dá predpokladať, že útoky budú pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -